„Озелениха“ Разград с мъртви дръвчета за 5,5 млн.

За изумителен европроект, при който стотици дръвчета са забучени заедно с пластмасовите саксии и после никой не е направил нищо повече, разказа bTV тази сутрин

Проектът за озеленяване на Разград е за милиони, а според медията и прокуратурата вече е започнала проверка.

Преди година и половина стотици иглолистни и широколистни дръвчета са засадени в един от най-големите квартали на Разград – „Орел“. Това става по европроект за 5,5 милиона лева. Но растенията към днешна дата са мъртви, забелязали от местната община при проверка.

Изненадата идва, когато при изваждането им се оказва, че те са били засадени със саксиите.

„Технологично е така – трябва да се извади оттук, да се извади, да се разрохка малко, да се отреже, за да може да тръгне. Това вече и да го…, просто те вече са заминали предварително, това не е начинът“, казва пред телевизията Николай Борисов, зам.- директор на общинското предприятие „Паркстрой“.

Репортерите разговарят и с жителя на квартала Евзи, който отбелязва, че не е забелязал някой да полага грижа за дръвчетата, да бъдат поддържани или поливани.

„Те са ги насадили и не знам коя фирма са ги засадили, за тях не мога да кажа дали са ги полели, дали качествени са били, не мога да кажа… Не е приятно, не е хубаво, даже едни имаха железа, дали са ги вземали“, чуди се Евзи.

Дръвчетата за милиони са били посадени в мандата на предишния кмет с цел облагородяване на квартал „Орел“. Сега след изваждането им от община Разград трябва бързо да засядат нови за своя сметка, за да не бъдат глобени.

„Ако не си изпълня задължението до края на годината, ще дойде последваща проверка още в началото на януари и ще ми наложат нова имуществена санкция, а към този момент само за този проект аз имам наложена имуществена санкция в размер на 550 000 лв., които аз плащам в моя мандат, с парите на нашите данъкоплатци, които нямат никаква вина“, казва кметът на община Разград Денчо Бояджиев.

От фирмата изпълнител „Абритус гардън“ отказали да застанат пред камерата, но по телефона обяснили, че засаждането на дръвчетата е приключило през пролетта на 2019 г., и не е имало проблем.

Според тях причина за изсъхналите фиданки е лошата поддръжка от страна на общината. От фирмата твърдят още, че ако се докаже наистина, че техни служители са засаждали дръвчета със саксиите, ще ги възстановят.

„Аз мисля, че това е престъпление, защото това е държавна пара, държавата ни я е дала чрез управляващи органи да решим проблеми. Реално погледнато, се получи една пълна пустош, защото всичко се вади“, казва кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Все още се уточнява колко точно са унищожените фиданки, а по случая е започната и прокурорска проверка.

Подобни статии

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и...

Още в катергорията

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...

Освободиха зам.-министъра на отбраната Александър Петков

Това съобщиха от Министерски съвет Със заповед на министър-председателя Кирил...