Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2021-ва

От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, решиха окончателно депутатите, като приеха бюджета на ДОО за 2021 година. Текстовете бяха подкрепени с гласовете на 141 депутати в пленарната зала, трима „против“ и един „въздържал се“.

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2021-ва. Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина, решиха окончателно депутатите. Това ще е сумата на възможните разходи на Касата.

С преходните и заключителни разпоредби на закона бяха гласувани и добавките, които медиците ще получават към заплатите си в условията на пандемия от Covid-19. Ако месечното възнаграждение на лекар е под 5 000 лева, той ще получава 600 лева допълнително. Добавките за медицинските сестри са 360 лева, а за санитарите – 120 лева. За техните доходи не е предвиден горен праг, над който не се получават добавки.

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на Касата. До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

Веселин Марешки от „Воля“ поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора:

„Във всички наши срещи – и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа“.

След като приеха бюджета на Касата, депутатите продължиха работа с обсъждане на бюджета на ДОО и финансовата рамка на държавата за догодина.

Минималният осигурителен праг става 650 лева от догодина, колкото ще бъде минималната работна заплата, реши още парламентът.

Прагът за тютюнопроизводителите ще се запази 420 лева. Максималният осигурителен праг също остава непроменен – 3 000 лева, срещу което остро възразиха от левицата.

Да се увеличи максималният осигурителен праг, а най-ниските пенсии да не се увеличават до 300 лева от 1 януари бяха са част от предложенията на БСП и ДПС в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Драгомир Стойнев от левицата припомни, че максималният осигурителен праг от 3 000 лева не е променян от три години:

„Колкото по-голяма заплата получаваш, съответно натискът върху твоите доходи е много по-нисък, защото за този човек, който взима три хиляди лева неговата максимална тежест е 33% . Този, който взима двойно повече – 6 хиляди лева, неговата тежест ще е 16%. Каква е логиката?“.

Депутатът от БСП Надя Клисурска настоя за ръст до 3 900 лева, което ще осигури достойни по-добри приходи в общественото осигуряване и по-добри бъдещи пенсии на хората с високи доходи:

„В момента около 120 хиляди български работещи получават възнаграждение над 3000 лева, но те не внасят своите осигуровки в осигурителната система“.

От своя страна д-р Хасан Адемов от ДПС определи като несправедливо увеличаването на най-ниските пенсии от 250 на 300 лева от 1 януари:

„Според нас не е нормално минималният и максималният размер да се увеличават, да се осъвременяват по-точно, от 1 януари, а останалите пенсии – с 5% при това, от 1 юли“.

Подобни статии

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ идва на...

Още в катергорията

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ...

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...