Парламентарната комисия по култура и медии предвиди 54 млн. лева за БНР

Спрямо Бюджет 2020 бюджетът на БНР е увеличен със седем милиона

Парламентарната комисия по култура и медии одобри проектобюджетите на БНР и БНТ и БТА за идната година. За Националното радио са предвидени 54,1 млн. лева, което е увеличение от седем милиона лева в сравнение с тази година.

През септември БНР поиска в предварително изготвения си доклад към проектобюджета за догодина бюджетната му субсидия да е малко над 57 милиона лева.

Въпреки пандемията и спада в собствените приходи заради нея Българското национално радио продължава без прекъсване да създава висококачествена радио продукция и дигитално съдържание.

Радиото има девет регионални програми и музикални състави, познати в целия свят. БНР има и две национални програми – „Хоризонт“, която е на второ място в страната по слушаемост, и „Христо Ботев“.

Приходите на БНР за 2021 година са разчетени в размер на 2,1милиона лева, а общо планираният разход е малко под 57 милиона лева, обяви на заседанието на медийната комисия Владимир Петров от Министерството на финансите:

„Предвиденият трансфер от централния бюджет е в размер на 54,1 милиона лева, в това число 50,2 милиона за подготовка, създаване и разпространение на национални и регионални програми и 3,9 милиона за целева субсидия.

Спрямо Бюджет 2020 бюджетът на БНР е увеличен със седем милиона, в това число 3 милиона лева за увеличаване на разходите за персонал, с 10%, както казах, по общата политика по доходите, и 4 милиона лева разходи за издръжка за такси за разпространение на програмите на БНР.

Членът на Управителния съвет на Радиото Димитър Димитров коментира:

„Сумата, която ни е определена, е изключително близо до тази, която беше поискана от нас“.

За 2020 година субсидията на БНР беше увеличена само със средствата за предвидения за бюджетната сфера ръст на заплатите с 10 на сто.

Повишението на възнагражденията -също с 10%, за догодина отново е в съответствие с политиката по доходите в цялата бюджетна сфера и засяга също така в БНТ, БТА и СЕМ.

Трансферът от бюджета за Българската национална телевизия за догодина ще бъде 82,3 милиона лева и е с 11,4 милиона повече в сравнение с 2020-а.

Източник: Fakti.bg

Подобни статии

Още в катергорията

Боян Чуков напуска БСП

Боян Чуков е подал писмено уведомление, че считано от...

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за...