Пиян циганин нападна жена, защото била „мръсна българка“

Тийнейджър от ромската Арман махала в Пловдив нападна, преби и обра жена близо до магазин Кауфланд в Кършияка. Дръзкото нападение е станало през нощта на 27 август миналата година, а поводът за побоят – „в търсене кого да набие“, съобщава „Трафик“.

Същата вечер Александър, Кънчо и още момчета от махалата пиели алкохол – ракия. Децата били на 16-17 години, неграмотни и голяма част от тях не ходили на училище. Така и Сашо – без образование, без работа, без родители, оставен да прави каквото си иска.

Майка му и баща му работят в Германия, а той е зарязан при баба си. Той изпил солидно количество алкохол. Стигнало се до там, че бил със сериозен алкохолен опиат.

Около 4:00 часа през нощта Александър станал агресивен и започнал да си търси нещо за бой. С Кънчо тръгнали към Кауфланд, но забелязали човек на кафе машината пред магазин за строителни материали. Обектът се намира непосредствено до хранителния супермаркет.

Александър се засилил към човека и с думите „мама ти мръсна българска”, забил един тукат в лицето на мишената си. През това време обаче Кънчо го дърпал и на ромски му повтарял да спре.

Сашо видял телефона на човека, взел го и двете момчета избягали. Оказало се, че жертвата на безпричинния побой е жена. Тя е служител на Кауфланд. Преди смяната ѝ от 4:00 часа, решила да си закупи кафе от близкия автомат.

На място била повикана линейка и жената откарана в болница. Ударът с юмрук причинил счупване на челюстта ѝ, а от там и други травми, сред които и счупване на зъб.

Не след дълго хулиганите били разпознати и задържани. Едва в ареста те разбрали, че са нападнали, пребили и обрали жена.

След грабежа Александър дал телефона на Кънчо да го пази, а след това да го занесе като подарък на сестрата му. Така и дарът не бил предаден, тъй като органите на реда открили мобилния апарат у Кънчо.

Повече от една година по-късно, двете 17-годишни момчета се изправиха пред Окръжен съд. Александър е с повдигнато обвинение за грабеж, извършен със заплаха и побой, като на жертвата е причинена средна телесна повреда.

Кънчо пък е привлечен за това, че е държал крадена вещ, знаейки как е придобита, а именно с физическо насилие.

В съдебна зала момчетата се разкаяха и поискаха прошка от жертвата си. Румяна също бе в залата и за първи път от злополучната нощ се срещна с нападателите си. Дамата бе депозирала иск за причинените ѝ неимуществени вреди, но съдебният състав не уважи молбата.

Кънчо и Александър пък поискаха делото да се гледа по реда на особените правила, а именно по съкратената процедура. Техният защитник дори бе готов на споразумение, но предложените от негова страна параметри бяха категорично отхвърлени от страна на държавното обвинение.

Адвокат Димитър Йорданов предложи най-леките наказания – пробация или порицание, но прокурор Паскалев бе категоричен, че въпреки непълнолетието си, момчетата трябва да бъдат наказани строго.

От държавното обвинение, в пледоариите си, поиска ефективно наказание.

„Налице са както смекчаващите обстоятелства, така и множество отекчаващи. Действията на Александър са били изключително цинични и дръзки. Касае се за тежки умишлени престъпления, които се наказват със затвор.

Момчето е изразило едно ксенофобско, недопустимо отношение към пострадалата Румяна Шопова. Не на последно място трябва да се вземе предвид и системната употреба на алкохол от страна на Александър.

В показанията на Кънчо се казва, че когато приятелят му пие, то той става агресивен и „търси нещо за биене”.

Мотивиран от тези факти аз ще пледирам за ефективно наказание в размер на 16 месеца затвор, при първоначален общ режим. Като алтернатива ще предложа и 3 години лишаване от свобода, отложено с максимален размер изпитателен срок.

Освен това нека бъде уведомена комисията за противодействие на детската престъпност, за да се превъзпита подсъдимия”, заяви в съдебна зала прокурор Костадин Паскалев. Той поиска по-лека присъда за Кънчо, тъй като по думите му, момчето се е опитало да спре приятеля си, а след това не е искал телефона.

За пробация пък настоя адвокат Йорданов. Той посочи и наблегна на непълнолетието на двете момчета, както и на факта, че не са действали с цел.

„Не мога да се съглася с държавното обвинени. Налице е превес на смекчаващите отговорността обстоятелства. Александър не е действал с цел, не е ударил с предварителен умисъл жертвата.

Той дори не е знаел, че е жена. До последно е мислел, че това е мъж. Момчето не е злоупотребявало с алкохол, така се е случило в онази вечер. Александър е взел телефона, но за да го задържи, а за да направи подарък на сестра си. Затова го е дал на Кънчо, да го предаде като дар.

Това момче не може да пише и да чете, не си знае ЕГН-то. Дали знае какво означава „ксенофобски действия”? Не, не знае. Що се отнася до Кънчо – момчето учи като частен ученик. В момента е 8 клас. Чете и пише.

Той не е искал да вземе телефона, но Александър му го е бутнал. И двамата са неосъждани и ненавършили пълнолетие. Ще помоля за присъда, която да превъзпита, а не да обрича на по-тежка съдба момчетата”, каза адвокат Йорданов.

След дълго мислене съдът каза и последната си дума. Магистратите от Окръжен съд признаха за виновни момчетата.

Александър се отърва на косъм от затвор, но все пак получи 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок.

Освен това той ще бъде предаден на комисията за противодействие на детската престъпност. Кънчо пък ще получи порицание, което ще бъде публично прочетено в квартала, където живее, както и в училището му.

Преди края на процеса Александър и Кънчо се обърнаха към Румяна. Те изразиха съжаление за стореното и поискаха прошка от жената. Въпреки че пострадалата прие думите им, тя в лицето на своя адвокат ще заведат и гражданско дело срещу момчетата за причинените имуществени и неимуществени вреди.

Подобни статии

“Делта Гард”: Репресирани сме!

Сигнал за институционална агресия Охранителна фирма Делта Гард твърди, че е подложена...

Още в катергорията

“Делта Гард”: Репресирани сме!

Сигнал за институционална агресия Охранителна фирма Делта Гард твърди, че...

Брендо не е подавал заявление за украинско гражданство

Официална информация от българските власти на какъв етап е...

Майка и учителка се сбиха в двора на пловдивско училище

Причината за спора e, че учителката тормозила детето и...