Пловдив разкрива първата ковид-болница у нас

Управителят на болницата проф. Петър Петров заяви, че ще види колко от лекарите ще останат, след което ще се търси доокомплектоване със специалисти

Ситуацията в Пловдив с коронавируса се усложнява, напрежението расте непрекъснато. Леглата се увеличават със 142, а отделно от това общинската болница „Св. Мина“ ще се преобразува специално за лечение на среднотежки случаи на COVID-19. Всичко това съобщи в петък по обед областният управител Дани Каназирева. „Св. Мина“ ще е първата ковид-болница у нас. Подобни идеи имаше през март за столичната Втора градска, но се провалиха след несъгласие не лекарите.

За намеренията за „Св. Мина“ се знаеше отдавна, но явно решението е вече взето. Каназирева поясни, че преобразуването е подкрепено от здравния министър Костадин Ангелов. Факторът, които е повлиял върху избора на „Св. Мина“, са наличието на едва 23 пациенти в нея в момента, които се лекуват от други болести. Те щели да бъдат лесно траспортирани до други болници. Другата причина е добрата локация на заведението.

Управителят на болницата проф. Петър Петров заяви, че ще види колко от лекарите ще останат, след което ще се търси доокомплектоване със специалисти. Преобразуването щяло да стане за 10 дни. Каназирева пък помоли общинския съвет за решение относно финансирането, за не получават лекарите в „Св. Мина“ по-малко възнаграждение, отколкото в държавните болници.

Областният управител поясни още, че има много голям проблем с леглата за пациенти, които изчакват резултата от PCR-тест. Освен това Каназирева помоли хората, които се лекуват вкъщи, да не търсят връзки за прием в болница. 2500 души в момента били на домашно лечение.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Ако всички те поискат да бъдат хоспитализирани, няма да издържим. Нека не търсим на всяка цена връзки – лекарите да преценят кой има нужда и кой не“, заяви тя.

„РЕМДЕСИВИР“

Междувременно медици, сред които и пловдивски от „Св. Мина“, се оплакаха, че лекарството срещу коронавирус „Ремдесивир“ липсва. Ден по-рано министър Костадин Ангелов бе заявил, че в момента пристигат 1700 флакона, а другата седмица се очакват нови 4300. Той бе отрекъл недостиг. Многократно и други представители на изпълнителната власт са уверявали по-рано, че до дефицит няма да се стигне.

Въпреки това сигналите заваляха в петък. В отделението за COVID-19 на болница „Св. Каридад“ и в сектора на „Св. Мина“ лекарството го няма, съобщи БНТ. Решенията се взимат ден за ден. „Почти всеки наш пациент вече знае за „Ремдесивир“. За съжаление ние сме имали лекарството само за двама души досега“, заяви пред телевизията д-р Мария Димитрова, пулмолог в МБАЛ „Св. Каридад“. Управителят на МБАЛ „Св. Мина“ проф. Петров прибави: „Имахме 10 бройки „Ремдесивир“, пазихме го много внимателно за такива критични моменти. В един момент ни се обадиха от „Свети Георги“, че те нямат и са на нула. Услужихме им, защото при тях има интензивни случаи“. БНР съобщи за недостиг на „Ремдесивир“ и в добричката болница. Директорът на здравното заведение Георги Желязков обясни пред радиото, че с препарата се лекуват малка част от пациентите. Според лекари дефицит се очертава и с антикоагулантите, които също са свързани с терапията на COVID-19.

Няколко часа след репотажите Ангелов реагира: „“Ремдесивир“ има. Ако някой твърди, че няма, да каже каква заявка е подадена към РЗИ и съответно РЗИ да каже защо не е изпълнило заявката. Всички количества, които са заявени и отговарят на тежестта на състоянието на пациентите, са задоволени“. За Добрич той каза, че информацията за недостиг не била стигнала до местното РЗИ.

„Няма смисъл да си комуникираме през медиите. Там, където има нужда от допълнителни количества „Ремдесивир“, се предоставя на момента“, допълни Ангелов. На държавната фирма „Бил Био“ е разпоредено да работи в денонощен режим на работа.

ДИАГНОСТИКА

„Пред три болници в София вече има изнесени фургони, където се провеждат бързи безплатни антигенни тестове и може да се получи допълнителна консултация – пред „Пирогов“, „Александровска“ и „Св. Екатерина“, коментира още Костадин Ангелов. Водят се разговори в столицата да се включат и диагностично-консултативните центрове. Разкриването на фургоните бе разпоредено преди дни от премиера Бойко Борисов. От днес те трябваше да функционират пред всяка държавна болница в страната.

Иззточник Сега

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Петков: „Газпром” може да е предложил различни условия за отделните страни

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега...