Проф. Балтов: След 15 януари няколко ваксини срещу COVID-19 трябва да са в България

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

След 15 януари няколко ваксини срещи COVID-19  трябва да са в България. Това посочи директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. 

В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите.

„Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, посочи проф. Балтов.

Шефът на „Пирогов” посочи, че за момента ваксината ще безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа. Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни. Проф. Балтов посочи, че така в момента е в Африка, където имаш нужда от ваксина, за да влезеш.

По думите му ще се обсъди дали хората с антитела е добре да се ваксинират.

Масово тестване няма да свърши работа, тъй като повече от 15% са преоболедували и няма още масово срещане с вируса. „Ваксинацията ще подобри начина на живот”, каза още шефът на „Пирогов” и допълни, че той също ще се ваксинира.

От днес влизат по-строгите мерки у нас, като благодарение на тях проф. Балтов и щабът очакват до 14 дни да намалеят на половина новите случаи, а до 21 дни и смъртните.

Той обясни, че мерките са въведени до  21-и декември, за да можем да празнуваме празниците. Проф. Балтов обаче подчерта, че не трябва да се разпускаме – трябва да имаме маски навън, да не се срещаме с много хора.

„На фона на другите държави нашите мерки не са толкова строги и няма да засегнат толкова много бизнеса. Здравето е номер едно, защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания, които могат да бъдат отложени във времето. Хубавите неща предстоят.”, каза той.

Той даде за пример Франция, където ще оставят затворени ресторантите и след Нова година, докато ние най-вероятно ще ги отворим преди това.

С противоепидемичните мерки се дава глътка въздух на системата обясни шефът на „Пирогов“.

„Виждате, че в момента има над 6500 постъпили в болницата и над 400 постъпили в реанимациите. Системата е изключително натоварена. Колегите са на предела на силите си. Когато си изключително ангажиран буквално 12-часовото ти дежурство, без да имаш време да отидеш до тоалетна, без да имаш време да се нахраниш, ти почваш да правиш и грешки. За съжаление това трябва да се избегне и не трябва да допускаме да има свръхнапрегнатост и да няма възможност за едно адекватно лечение на всички пациенти. Не че няма лечение, но когато ти си преуморен, рискът съществува“, каза още проф. Балтов.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини