СЗО обясни как да се избегне карантината в Европа

Нови карантини в Европа може да бъдат избегнати, в това число чрез почти повсеместно носене на маска, заяви днес ръководителят на европейското подразделение на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге, цитиран от Ройтерс.

„Карантините може да бъдат избегнати. Държа на позицията си, че карантините и изолациите са мярка, до която трябва да се прибягва само в краен случай. Ако 95 процента от хората носят маска, то карантините няма да са нужни“, заяви той.

Според Клюге началните училища трябва да останат отворени. Децата и юношите не предизвикват разпространение на новия коронавирус, аргументира се той и допълни, че затварянето на училищата не е ефикасно.

Същевременно ръководителят на средиземноморския клон на СЗО Ахмед ал Мандари предупреди, че единственият начин да се избегне масова смърт от новия коронавирус в близкоизточните страни е те бързо да затегнат рестрикциите и да предприемат превантивни мерки, предаде Асошиейтед прес.

В региона с коронавируса са се заразили 3,6 милиона души, над 76 хиляди от които са починали. Повече от 60 процента от новите случаи през последната седмица са били съобщени от Иран плюс Йордания и Мароко. Броят на новозаразените се увеличава също в Ливан и Пакистан, съобщи представителят на СЗО на пресконференция в Кайро.

В доклад, публикуван днес, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) констатира, че коронавирусната пандемия е разкрила сериозни слабости на здравните системи в Европа, предаде ДПА.

Липсата на персонал е по-сериозен проблем, отколкото тази на болнични легла. Той се дължи на факта, че обособяването на временни болници за пациенти с COVID-19 е станало бързо, докато обучението на допълнителни медицински служители отнема време, отчита ОИСР.

В доклада пише още, че правителствата трябва да разработят по-добри стратегии за облекчаване на ограниченята, за да се избегнат бъдещи карантини и изолации. На страните се препоръчва да разработят стратегии, касаещи тестването и проследяването на веригите на зараза.

Като успешни мерки срещу коронавируса са посочени забраната на масови прояви, дистанционната работа на големи части от населението и носенето на маска.

Възрастните, както и бедните, хората, живеещи в райони с по-лоши условия на живот, и етническите малцинства са несъразмерно засегнати от пандемията, включително заради ограничения достъп до здравни институции, се отбелязва в доклада.

Източник: БТА

Подобни статии

Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския газов гигант...

Още в катергорията

Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския...

Мощно земетресение разтърси о. Крит

6.5 по Рихтер Силно земетресение разтърси остров Крит в Гърция....

Германия е изправена пред продължителни преговори за кабинет

Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7...