Симеонов: Здравният министър и националният здравен инспектор се сблъскват с нежеланието на политиците

“Предложих по-сериозни мерки за овладяване на коронавируса, но избягвам да говоря за икономиката. На първо място – да се ограничат всякакви обществени занимания, от IV клас нагоре всички да учат дистанционно”

Това обобщи бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, който поиска още прецезиране на режима на работа на заведения.

Напълно разбирам желанието на здравния министър и на националния здравен инспектор, които искат да спасят държавата, но се сблъскват с нежеланието на политиците. Няма политици, които да вземат такива решения няколко месеца преди избори. Всички политици от всички партии са от този десен, излезе от думите на Симеонов пред Нова телевизия дали ще има по-строги мерки, дали ще има локдаун, подобен на този през пролетта.

Според него, не се възприемат предложения за мерки, като попита какво ще правим, като минем над 100 смъртни случаи на ден.

„Не е човешко той да бъде притискан в състоянието, в което се намира“, заяви Валери Симеонов по адрес на Бойко Борисов. И повтори, че мнението му е, че трябва да слушаме хората, които си разбират от работата. „Ще настоявам за Коалиционен съвет другата седмица, премиерът да се оправя“, каза още той.

Веднага обаче Симеонов обърна въпроса за отговорността на обществото за разпространението на вируса и че най-опасно било, че лекари и медицински сестри почват да отказват да си изпълнят дълга, без да дава примери. „Обществото по правило не е особено загрижено за собственото си здраве“, каза той.

При въпрос дали депутатите по-лесно биват приемани в болница, отговорът беше, че Симеонов нямал достъп и „Дай Боже болните да имат“, предвид депутат от НФСБ, който е стигнал до лечебно заведение.

Що се отнася до това дали зам.-кметът на Пловдив Тодор Чонов е бил на купон в пловдивската дискотека „Сохо“ и заради това полицията не посмяла да я затвори, като получила сигнал, Симеонов коментира, че ще се извини, ако не било вярно. Има версия, че Чонов, който е бивш полицейски началник, само минавал от там. Там е имало поне двама общински съветници – Георги Колев, Кирил Търев, настоя Симеонов. И видя нарушения не само заради коронавируса, но и заради приетия по негова инициатива Закон за шума.

Подобни статии

Евростат: Потреблението в България е под средното в ЕС

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година...

Още в катергорията

Евростат: Потреблението в България е под средното в ЕС

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През...

Голяма авария остави хиляди софиянци без топла вода

Поради авария на главен топлопровод на първа градска магистрала, преминаващ по бул. „Мария Луиза“, се налага спиране...

Премиерът към МВР: Работете за хората, не за политиците

Оценката за Вашата работа е тази, която ще дадат...