Стачка в Гърция ще прекъсне обществения транспорт

Авиокомпании отлагат или отменят полетите си в Гърция тази седмица заради решението на авиодиспечерите да се присъединят към общата стачка в държавния сектор, планирана за четвъртък, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Стачката ще прекъсне обществения транспорт, включително фериботните превози между островите и континенталната част. Синдикатът на държавните служители обяви стачка с различни искания, сред които затягане на мерките срещу коронавируса на работните места и в училищата, масови назначения в сектора на здравеопазването и обществения транспорт, както и увеличаване на заплатите на държавните служители.

Работниците в обществения транспорт настояват също да бъдат подлагани на тест за коронавирус за сметка на работодателя.

Авиокомпаниите Иджиън еърлайнс и Олимпик еър съобщиха днес, че са отменили всички полети в четвъртък. Променено е и времето на двайсетина международни и вътрешни полети в сряда, когато авиодиспечерите ще спрат работа за 6 часа.

Гърция отбелязва значително увеличение на случаите на заразени с коронавирус и починали от COVID-19, което претоварва националната здравна система.

Макар че правителството предприе масови назначения на медицински работници от началото на пандемията и почти удвои броя на леглата в интензивните отделения, много от отделенията, особено в северната част на страната, са запълнени. Здравните власти наредиха две частни клиники в Солун заедно с персонала им да бъдат използвани за лечение на пациенти с COVID.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви днес, че лекарите в интензивните отделения, които са назначени на временен договор по време на пандемията, ще получат постоянни назначения.

„Това е акт на признание от страна на държавата за важната работа, която вършат по време на пандемията, но имаме също и нужда от персонал за новите интензивни отделения, открити през последните месеци“, каза Мицотакис.

Подобни статии

Доналд Тръмп: САЩ скоро ще станат страна от третия свят

Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога...

Още в катергорията

Доналд Тръмп: САЩ скоро ще станат страна от третия свят

Нищо подобно на това, което се случва на нашата...

Медици в Гърция организират стачка срещу задължителната ваксинация

Профсъюзът, представляващ служителите в обществените болници в Гърция, свиква стачка...

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на...