Стотици задържани в Беларус при днешните протести срещу Лукашенко

Над 500 души са били арестувани днес при демонстрации на опозицията в беларуската столица Минск и други беларуски градове, предаде Франс прес, като се позова на правозащитната организация „Вясна“.

По време на днешните демонстрации срещу президента Александър Лукашенко, който бе преизбран през август с 80 процента от гласовете на избирателите, са задържани десетина журналисти, съобщава БНР.

От август насетне беларуската опозиция всяка седмица организира демонстрации, които привличат всеки път десетки хиляди участници, припомня АФП. Лукашенко продължи репресиите над опозицията въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на него и десетки представители на беларуската власт.

След три месеца на протести Беларус изглежда е в задънена улица, предвид отказа на Лукашенко да се оттегли от властта, отбелязва агенцията.

Както всяка неделя през последните три месеца, хиляди демонстранти шестваха и днес в столицата на Беларус с настояване Лукашенко да отстъпи и да предаде властта на опозиционния водач Светлана Тихановска.

От Вилнюс Тихановска се зарече протестите срещу подправянето на резултатите от президентските избори на девети август да продължат.

За разлика от Лукашенко, който определи изборите в Съединените щати като „гавра с демокрацията“, Тихановска ги нарече „истинска надпревара на идеи“ и изрази надежда да се срещне с новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Подобни статии

Още в катергорията

Вижте състава на кабинета на Пламен Николов

Изненада в състава на проектокабинета, посочен от Слави Трифоно,безспорно...