Сърбия се отказа да гони черногорския посланик, Брюксел призова Подгорица да последва примера

Няколко часа след решението да обявят черногорския посланик в Белград за персона нон грата, сръбските власти отмениха експулсирането на дипломата, съобщава електронното издание на местния вестник Srbija Danas, цитирано от Агенция „Фокус“.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич и министърът на външните работи Никола Селакович проведоха среща в късния следобед на неделя. След срещата Бърнабич обяви, че Сърбия едностранно ще оттегли решението да обяви посланика на Черна гора в Белград Тарзан Милошевич за персона нон грата.

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархели приветства решението на правителството в Белград.

„Приветствам решението на правителството на Сърбия да оттегли решението за експулсиране на посланика на Черна гора. Призовавам Черна гора да направи същото. Уважението към добросъседските отношения и регионалното сътрудничество са крайъгълните камъни на разширяването на Европейския съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране“, написа Вархели в социалната мрежа „Туитър“.

В неделя посланикът на Сърбия в Черна гора Владимир Божович беше обявен за персона нон грата и бе помолен да напусне страната, съобщи Министерството на външните работи в Подгорица. Поводът бе изявление на дипломата, че решението за обединяване на Черна гора със Сърбия през 1918 г. е било „освобождение“. Според черногорските власти събранието, което през 1918 г. взема това решение, е незаконно и нелегитимно.

В отговор Министерството на външните работи на Сърбия предприе реципрочни мерки и обяви посланика на Черна гора в Сърбия Тарзан Милошевич за персона нон грата.

Подобни статии

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва в това...

Още в катергорията

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва...

ООН оповести нови данни за жертвите на конфликта в Сирия

Организацията твърди, че предишните числа са били "занижени" Най-малко 350...