Художниците Роман Гуманюк и Иванна Шмелева пред NBOX: Красотата на света не може да бъде унищожена!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

С поредната си изложба „Живата Земя или Планетата на хората“ се опълчват срещу коронавируса семейство художници от Киргизстан Роман Гуманюк и Иванна Шмелева.

Откриването ще се състои на 26 ноември т.г., в Галерия ЛИК в София на ул. Лайош Кошут №37, с участие на шахматен клуб „Блиц“, с председател Симеон Стоичков.

Изложбата е продължение на вече състоялата се през август експозиция „Земята на хората“, която изцяло бе посветена в подкрепа на народите на Европа и целия свят в борбата с коронавируса. „С творбите ни и този път бихме искали да напомним на света, че всички сме рожби на една земя, на една планета и трябва да се подкрепяме един друг, да бъдем единни и сплотени в борбата със световното бедствие Ковид-19, едва тогава вирусът ще отстъпи. Нашите платна са доказателство, че красотата на света не може да бъде унищожена!“, споделят художниците Роман Гуманюк и Иванна Шмелева в интервю на Оля Ал-Ахмед.

Експозицият „Живата Земя или Планетата на хората“, е подредена в Галерия ЛИК в столицата и ще очакват своите посетители на 26 ноември от 17 ч.

Роман Гуманюк има 40 самостоятелни изложби в музеите и галериите на България, Италия, Франция, САЩ, Украйна, Казакстан, Беларус, Киргизстан и в други държави. Авторът е участник в VI Биенале на съвременото изкуство във Флоренция, Италия. През 2001 г. творбите на Роман са изложени в Авиньон. Първата самостоятелна изложба на Роман Гуманюк „Под звездното небе“ е била представена в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г. Изложбата бе посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“.  През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден „Чест и Уважение“ от Съюз Чернобил Украйна, и Паметен медал на Съюза Чернобил, Киргизстан „25 години от Чернобилската катастрофа“. Първата съвместна изложба „Страна България“ Иванна и Роман показват в Националния музей на изкуствата в Казахстан, гр. Астана, 2015 г.

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер. Авторката е участник в различни конкурси и изложби. Притежател е на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика. През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан, бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата се проведе със съдействието на българско общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек. В България авторката организира 9 самостоятелни изложби.

Какво Ви вдъхнови да покажете изложбата „Живата Земя или Планетата на хората“ в тези тежки времена?

Роман Гуманюк: Силно ни разтревожи ситуацията с коронавируса.

Иванна Шмелева: И ние, като художници, решихме да му се опълчим с изкуството си и да направим тази изложба въпреки всичко!

– Експозицията е посветена на две култови личности – на великия грузински поет Шота Руставели и на знаменития френски писател и пилот Антуан де Сент-Екзюпери. Защо? Защо именно на тях двамата?

Роман Гуманюк: Екзюпери в своите творби призовава за защита на Земята, тъй както Малкият принц се грижи за своята планета.

Иванна Шмелева: Шота Руставели е обожавал Грузия и тази любов към родната земя живее в творбите му и до днес.

– Какво е посланието в творбите ви? На вашите Роман, и на картините на Иванна?

 – Роман Гуманюк: Това послание е като на всеки художник – погледнете и помислете и ако ви очарова, значи нещо се е получило. Но като цяло – вижте колко красив и прекрасен е този свят.

– Иванна Шмелева: Няма да позволим да загубим тази красота, няма как да не се противопоставим на факта, че всичко може да бъде унищожено за миг, можем да го опазим всички заедно, с единство, изправяйки се рамо до рамо.

– Не се ли опасявахте да откривате изложба по време на пандемия?

– Роман Гуманюк: Нашата изложба е насочена точно срещу пандемията.

– Иванна Шмелева: Ако всички се изпокрият, няма да избегнат вируса от това, че са се скрили.

Как според Вас ще се отрази обстановката на хората на изкуството?

– Роман и Иванна: Това със сигурност ще засегне всички, особено с още по-нарастваща поява на вируса. И това ще се отрази не само на хората на изкуството, но и на всички хора като цяло. Някои ще решат, че трябва да се крият още повече. Други ще решат, че трябва да се направи нещо, а те вече правят нещо и дори казват, че са го направили, но какъв ще бъде резултатът е неизвестно.

– Вие сте семейство художници, което не се среща често. Не се ли конкурирате по между си? Как си делите темите и трибуната на изяви?

– Роман и Иванна: Работим по интегрални тематични експозиции, независимо дали става въпрос за наши индивидуални или съвместни изложби, както е сега. И тонът на всички тези изложби задава нашият художествен уредник, куратор на абсолютно всички наши изложби – Вадим Сергеевич Гуманюк.

– От кога сте семейство?

– Роман Гуманюк: На кратко – от 10 години.

– Иванна Шмелева: Заедно сме от началото на първите ми самостоятелни изложби.

– Кога пристигнахте в България, какво ви доведе тук?

– Роман и Ивана: За първи път дойдохме в България през 2010 година. В България ни доведе желанието ни да видим повече от света. Хареса ни и останахме тук.

– Има една народна мъдрост, че „художник къща не храни“. Двама художника под един покрив „хранят ли къщата“? По стабилен ли е покривът над главата им? С една дума – печелите ли от изкуството си в тези спорни времена?

– Роман и Иванна: Ние се препитаваме и живеем от нашите картини и изложби. Да, и двамата сме художници, това е основната ни и единствена дейност, дори нашият арт-куратор, също е художник.

– Вашето пожелание към хората, към онези, които независимо от епидемичната обстановка ще посетят изложбата и ще прочетат това наше интервю!

– Роман и Иванна: Приветстваме всички, които ще дойдат на откриването на нашата изложба „Живата Земя или Планетата на хората“ на 26 ноември, в Галерия ЛИК в София на ул. Лайош Кошут №37. Пожелаваме да се вгледат внимателно и по-отблизо в нашите платна и да разберат, че красотата на света не може да бъде унищожена.

 Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини