20 дни след началото на националната карантина Гърция не вижда край на епидемията от COVID-19

В Гърция вчера е извършено първото прехвърляне по въздуха на пациенти с COVID-19 от Северна Гърция в Атика с транспортен самолет С-130, съобщава на първа страница ежедневникът „Катимерини“

Двайсет дни след началото на националната карантина Гърция не вижда край на епидемията от коронавирус, а вчера правителството удължи до 7 декември строгите ограничения, които първоначално бяха обявени до 30 ноември, пишат гръцките вестници.

В Гърция вчера е извършено първото прехвърляне по въздуха на пациенти с COVID-19 от Северна Гърция в Атика с транспортен самолет С-130, съобщава на първа страница ежедневникът „Катимерини“. Транспортирането на пациентите се налага, защото в Северна Гърция ситуацията с пандемията е по-тежка. От регистрираните вчера 2018 нови случаи на коронавирус 562 са в Солун, докато в далеч по-многолюдната Атика са 408, предава БТА.

Вестникът пише, че заради пандемията публичната администрация се намира в състояние на „полуваканция“. Според „Катимерини“ скоростта и ефективността никога не са били черта на гръцката администрация, но дистанционната работа, която някои държавни служители възприемат като платен отпуск, и мерките за избягване на струпването на хора са влошили ситуацията драматично. Голям проблем за гражданите е трудността да се свържат със службите по телефона, което е необходимо, за да си запазят час да бъдат обслужени.

Големи закъснения се наблюдават в дейността на редица институции. Например комисията за регистрация на търговски марки на министерството на развитието и инвестициите се нуждае вече от осем месеца, за да обработи исканията на фирмите.

Според проучване на общественото мнение, извършено от социологическата агенция Пулс по поръчка на телевизия Скай и цитирано от „Катимерини“, 64 процента от гърците заявяват, че ще се ваксинират срещу новия коноравирус, когато излезе ваксина. В друго проучване обаче, на „Метрон аналисис“, публикувано в ежедневника „Та неа“, едва 51 процента казват, че ще се ваксинират, а 41 процента – че няма да го направят.

Двойно по-малък оборот в сравнение с миналата година се очаква на днешния „Черен петък“ в магазините в Гърция, пише икономическото издание „Нафтемборики“. Според вестника първите оценки на поведението на купувачите в навечерието на „големия момент“ са показали, че виртуалната витрина може да е привлекателна, но загубата на физическия канал за търговия не може да се компенсира от електронния.

Според първоначалните оценки тази година оборотът на „Черния петък“ ще е с около 50 процента по-нисък от миналогодишния.

Подобни статии

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във Фейсбук  Ето какво...

Още в катергорията

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във...

Русия гони румънски дипломат

Русия е взела решение да изгони румънски заместник военен...

В Русия подготвят закон, недопускащ до избори привърженици на Навални

Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа...