“24 часа”: Как да борим заразата? Нинова: Първо гарантирана висока заплата на лекарите

Ограниченията да са ясни, да се налагат от правителството и без мисъл за изборите, препоръчва лидерката на БСП

Как държавата да се справи с тежката COVID криза и последиците от нея? Такава дискусия подема “24 часа”, за да даде думата на всички, които могат да помогнат с идеи и мерки. Задаваме 3 въпроса на всички опозиционни парламентарни и извънпарламентарни формации. Първи попитахме президента Румен Радев, който обаче не даде конкретни отговори, а само изкритикува правителството. Лидерката на БСП Корнелия Нинова, която току-що излезе от болница след лечение от вируса, пък отговори лично:

– Какво е най-спешното, което трябва да се направи в държавата в настоящата пандемична ситуация?

– Най-важното е да има държавнически подход с грижа за хората. Това е ключът. Той трябва да сложи ред, предвидимост и отговорност в управлението. Това може да стане с три действия:

1. Управлението на кризата се централизира и се поема от правителството, без да се прехвърля отговорността на кметове, директори на училища, на болници, РЗИ. Решенията да са унифицирани, ясни и със срокове, а не всяко ведомство да издава заповеди, които или взаимно се изключват, или противоречат на други такива. Хаосът обърква и хората, и лекарите, и задълбочава несигурността и недоверието. На него трябва да се сложи край.

2. Управленските и организационните решения трябва да се базират единствено на експертизата на специалистите, да гарантират предвидимост и да не се влияят от наближаващите избори и политически сметки как кризата да се използва за партийни ползи.

3. Да се разпределят ясно задачите – коя институция за какво отговаря и да има контрол върху изпълнението.

– Какви са грешките на правителството?

– Че не направи всичко това, което казах по-горе, през месец май и пропиля лятото в безхаберие. Трябваше да актуализират и задействат Националния план за действие при грипна пандемия, приет още през 2006 г. В него има ясно разписан алгоритъм какво трябва да се прави стъпка по стъпка. Там са разработени прогнози за ръста в заболеваемостта, статистика на рискови групи по региони, необходим брой легла, географско разпределение на болници, необходим брой лекари и сестри. Всичко е ясно и предвидимо. Трябваше да го подготвят и когато ни удари втората вълна, системите само да се задвижат. Управленската немощ и бягство от отговорност на правителството на Борисов задълбочиха кризата и поставиха под риск здравето, икономиката и социалните системи.

– Какви мерки предлага БСП за справяне с коронакризата – здравни и икономически?

– Най-важно е да гарантираме здравето на хората. Но за да стане това, първо трябва да се погрижим за нашите спасители – лекари, сестри, медицински персонал. Разболях се от COVID, както знаете.

Видях в очите на лекарите умора, изтощение, но и решимост да се борят докрай.

Заплащането на труда им трябва да е гарантирано и справедливо. Досега правителството не го направи такова. Помните ли първото увеличение? То стана през цената на клиничните пътеки и изобщо не стигна до тях. Второто беше по 1000 лева на тези, които са на първа линия без ясни критерии кой е на първа линия, и ги противопостави едни на други.

Решението е друго – държавна наредба за определяне на базова гарантирана заплата и начисления над нея в зависимост от приходите на болницата. А дългосрочното решение е болниците да не са търговски дружества и здравето да не зависи от печалбата. Гръбнакът на здравеопазването да бъде държавното и общинското здравеопазване. Кризата доказа необходимостта от сериозна здравна реформа, за която ние имаме план.

Когато се отнася до икономическите мерки – правителството тотално ги неглижира. В новия бюджет има само 300 млн. за икономически стимули. Това е опасно, защото ще има дълготрайно отражение за България и ще забави излизането от кризата. Икономиката стъпва на три крака – инвестиции, износ и потребление. Засега правителството стимулира само потреблението с увеличение на доходите. Но и този ефект не е гарантиран, защото в несигурност и страх хората може да предпочетат да спестяват, вместо да харчат. Но в областта на инвестиции и износ управляващите не правят нищо.

Тук ние имаме план за подпомагане на експортно ориентирани производства и инвестиции, но в сектори, които носят добавена стойност, а не безцелни харчове за купуване на гласове преди избори.

Подобни статии

Д-р Димитър Петров: През октомври МС отхвърли идеята на Кацаров за педиатрия в „Лозенец“

Сега служебният министър се опитва да направи същото, но еднолично, обясни...

Още в катергорията