COVID-19 в Турция: Животът в 16-милионния мегаполис Истанбул замря

14 часов локдаун

Събота, 8 ч. вечерта местно време. Животът в 16-милионния мегаполис Истанбул замря. Мостовете над Босфора са странно утихнали. По улиците на мегаполиса не се виждат хора. Магазини, заведения, фризьорски и бръснарски салони, бюфети, кина, театри са затворени. Не се виждат и частни автомобили по улиците. Рядко се движат автобуси. Само влаковете по жп линията Мармарай, която свързва европейската и азиатската част на Истанбул, превозват малкото на брой пътници и се движат на големи интервали. В хотелските ресторанти не се приемат посетители отвън, обслужват се само гости на хотела, без музика и до 10 ч. вечерта, предава БТА.

16 милионният мегаполис Истанбул втора събота е в плен на 14 часов локдаун, забрана за излизане навън от 8 ч. вечерта до 10 ч. в неделя заради епидемията на коронавируса. Подобна е картината и във всичките 81 области на Турция.

Ограниченията не важат за междуградските автобусни превози и за автобусните превози за чужбина, включително за България, както и за авиополетите. Работят болничните заведения, дежурните аптеки, службите по електрозахранване и водоснабдяване.

Възрастните хора над 65 г. имат право на излизане в уикенда между 10 и 13 ч., а под 20-годишните – между 13 и 16 ч. Забраната за излизане навън в неделя ще се прилага от 8 ч. вечерта до 5 ч. сутринта в понеделник.

Частичният локдаун се счита обаче за недостатъчен на фона на критичното нарастване на случаите на КОВИД-19 – здравните власти съобщиха за 182-ма починали и 30 103 на 28 ноември, които втора седмица надвишават критичния праг.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в петък посочи, че разпространението на епидемията нараства тревожно, защото се омаловажат епидемиологичните мерки – маски, дистанция, дезинфекция – и подсказа, че е възможно да бъдат въведени по-строги мерки, подобни на тези отпреди нормализирането. Не е изключено да се отиде към по-строг локдаун, затваряне поне в най-критичните градове и области, но това ще стане ясно в близките дни.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу наскоро призова правителството да въведе пълен локдаун (затваряне) поне за 2-3 седмици, за да се овладее епидемията в мегаполиса, който е на първо място сред петте области с най-много заразени и жертви.

Подобни статии

Горбачов призова Путин и Байдън да се срещнат и да обсъдят разоръжаването

Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес руския държавен...

Още в катергорията

Горбачов призова Путин и Байдън да се срещнат и да обсъдят разоръжаването

Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов призова днес...

Първи случай на южноафриканския вариант в Словения

Първи случай на южноафриканския вариант на новия коронавирус е...

Редица страни по света затягат мерките срещу коронавируса

Италия затяга ограничителните мерки в Милано и Торино, докато...