The Times: Тръмп ще изтегли 4500 военнослужещи от Афганистан преди края на мандата си

Авторитетното издание отбелязва, че неотдавнашните кадрови промени в Пентагона вероятно са част от плана за връщането на военните в страната

С цел да спази дългогодишния си ангажимент да върне войските у дома и да спре участието на САЩ в „безкрайните войни“, американският президент Доналд Тръмп ще изтегли 4500 военнослужещи от Афганистан, преди да напусне Белия дом, пише британският национален ежедневник The Times, цитиран от Агенция „Фокус„.

Авторитетното издание отбелязва, че неотдавнашните кадрови промени в Пентагона вероятно са част от плана за връщането на военните в страната.

Кристофър Милър, назначен преди седмица за временно изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ, е бил офицер от специалните сили в първата фаза на свалянето на талибаните през 2001 г. Той посочи, че изтеглянето на американските военни е негов приоритет.

„Сега е време да се приберем“, пише той в бележка до служителите на Пентагона. „Тази борба е дълга, жертвите ни са огромни и много от тях са уморени от война. Аз съм един от тях “, пише Милър в текста.

Бивши служители в системата на отбраната на САЩ изразиха загриженост, че Милър е под натиск да приключи с „делата“ в Афганистан и Ирак, преди Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Според плановете на Белия дом, разкрити миналия месец от Робърт О’Брайън, съветник по националната сигурност, 4500 военнослужещи в Афганистан трябва да бъдат намалени до 2500 до началото на следващата година.

Мирното споразумение между САЩ и талибаните от 29 февруари предвиждаше всички американски и коалиционни войски да бъдат изтеглени „в рамките на 14 месеца“, график, който диктува за краен срока от 1 май 2021 г.

Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ, се противопостави на цифрата и заяви, че времето за по-нататъшни съкращения в американското присъствие трябва да се основава на условията на място.

Марк Еспър, който беше уволнен от Тръмп като министър на отбраната преди седмица, подкрепи предпазливия подход към по-нататъшни съкращения на силите в Афганистан. Преди напускането си на поста Еспер предупреди Белия дом, че идеята за бързо изтегляне е „лоша“.

Подобни статии

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият инвеститор Ракеш...

Още в катергорията

Почина „индийският Уорън Бъфет“

Състоянието са богаташа се оценява на 6 милиарда долара Борсовият...