Благодарение на пандемията Китай бие всички рекорди по износ

През ноември износът за Китай нараснал с най-бързите темпове в сравнение с данните от последните три години и в крайна сметка достигна най-високата точка в историята на страната – 268 милиарда долара, пише South China Morning Post (SCMP), позовавайки се на данни от китайските митници.

Така че, в сравнение с миналата година, ръстът е бил 21,1%, докато експертите прогнозират средногодишен ръст от само 12%.

За последно обемът на износа на Китай достигна сравнително високи стойности през февруари 2018 г. Сега китайските фабрики се възползват от карантините в западните страни, така че износът нараства шести пореден месец.

Китайският внос също нараства, но много по-скромно – с 4,5%, въпреки че експертите обещават по 7%. Тези цифри показват колко голяма е разликата между производителността и потреблението в Китай. Стойностите на търговията на дребно показват същата тенденция. Така че през ноември излишъкът от търговския баланс на Китай беше 75,42 млрд. долара, което също е голямо увеличение.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Експертите обясняват всички настоящи тенденции с повишеното търсене на медицински стоки и други продукти от Китай. Западните държави отговориха на епидемията, като наложиха ограничения върху движението на хора и работата на бизнеса.

И Китай запълва тази празнина. По-специално нарастват продажбите на електроника, медицински стоки, пластмасови изделия, осветителни устройства. Основният пазар за Китай остават САЩ, където износът възлиза на $51,9 млрд. Износът от Китай за Австралия нараства, въпреки търговския конфликт.

Експертите обаче предупреждават Китай, че тази динамика може да бъде много краткотрайна, тъй като икономическата ситуация на Запад се влошава. Освен това наличието на ваксината намалява нуждата от социално дистанциране. Междувременно котировките на китайската валута нарастват, така че в бъдеще китайските стоки може вече да не са толкова достъпни за чуждестранни купувачи, пише South China Morning Post.

Източник: Фокус

Подобни статии

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с тероризма (СОБТ),...

Още в катергорията

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с...

Манолова: САЩ отдавна ни предупреждаваха за „Магнитски“

Месеци наред е имало подслушвания. Въпросът е тези папки...

ДАНС започна проверка в Община Варна

Проверка в Община Варна. От ДАНС за започнали инспекция...