Брюксел отложи присъединяването на Македония към ЕС

Взимането на решения по разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината.

Това съобщи високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност, предава ПИК.

Той отбеляза, че засега не се очаква пробив около споровете за преговорната рамка със Северна Македония. Дипломатът добави, че не се предвижда разделянето на Северна Македония и Албания в преговорния процес, затова датите за първите междуправителствени конференции със Скопие и Тирана следва да се обяват едновременно, когато има единодушие по разширяването.

По неговите думи Европейският съвет се очаква да оцени на заседанието си по-късно тази седмица дали на Турция да бъдат наложени санкции. Той отбеляза, че досега няма положително развитие в поведението на Анкара, затова може да се очаква, че санкциите са на дневен ред.

Дипломатът уточни, че въпросът с търговските преговори между ЕС и Великобритания не е включен в програмата за предстоящото заседание на Европейския съвет. Дори да бъде договорено споразумение с Лондон в следващите дни, вероятно е да има нужда от допълнително време, за да бъде оценено, допълни той по повод нуждата страните от ЕС да утвърдят документа, за да влезе в сила от началото на новата година.

Според него до края на седмицата остава време Унгария да преосмисли намерението си за налагане на вето над следващия многогодишен европейски бюджет. По неговите думи в противен случай ще се наложи останалите държави от 27-те да използват процедура, с която да заобиколят съпротивата на Будапеща заради намерението бюджетните разходи да бъдат обвързани занапред със състоянието на законността.

Подобни статии

Асен Василев: Стоим твърдо зад кандидатурата на Румен Радев, даде ни свобода и се отнесе почтено

Целта на „Продължаваме промяната” е първо място на парламентарните избори „Нашата цел...

Още в катергорията

Асен Василев: Стоим твърдо зад кандидатурата на Румен Радев, даде ни свобода и се отнесе почтено

Целта на „Продължаваме промяната” е първо място на парламентарните...

Александър Томов се регистрира за президентските избори

Той и проф. Лъчезар Аврамов са подкрепени от партия...

ДПС издига свой кандидат за президент

Централното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите...