ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите

„ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях“, смята политологът Иво Инджов.

Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално обжалване на доставката за машини за машинното гласуване.

Припомням, говорителката на ЦИК Таня Цанева каза, че е възможно изместване на датата за вота, но единствено в рамките на допустимия от закона двумесечен срок след изтичането на мандата на сегашния парламент в края на март.

„Всеки ден повече във властта за тях (ГЕРБ), означава трупане на нови негативи, а те са вече много. Електоралната подкрепа за ГЕРБ е спаднала в последните месеци и ще продължи да спада, защото сега се формират нови мнозинства на недоволство срещу управляващите на база на мекия локдаун, на недостатъчните мерки за подкрепа на бизнесите. Пък и какво биха променили два месеца? Абсолютно нищо“, смята Инджов.

„С предложението си за промени в Конституцията ГЕРБ спечели в тактически план, защото успя да тупа топката и така в публичното пространство да предложи аргумент защо няма да подаде оставка, докато мнозина политически анализатори очакваха това да се случи под натиска на протестите, делегитимацията на управлението, ниските рейтинги и надиплящите се скандали.

В това отношение ГЕРБ спечели. Но ГЕРБ загуби в стратегически план, защото показа на цялото общество един крайно несериозен подход към основните проблеми на държавата и обществото“, каза още Иво Инджов.

Източник: БНР

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини