Депутатите гледат промените в Закона за резерва на Въоръжените сили

На първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за резерва на въоръжените сили, съобщава Dariknews.bg.

С новите разпоредби, чийто вносител е Министерски съвет, се създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, като всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и ако отговаря на изискванията, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили, пишат вносителите в мотивите си.

Открива се и възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили. Ще се увеличат и възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв. Предложено е и увеличаване на годините за водене на отчет на запасните, с което ще се подобрят мобилизационните способности на страната.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...