Димитров: Ще се въведе извънредно положение в района на двете села между язовирите „Порой“ и „Ахелой

Ще се въведе извънредно положение в района на двете села между язовирите „Порой“ и „Ахелой“ и тръбопровода, за да се започне строителството. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„От януари, 5 дни след като станах министър, знаем, че следващата година няма да има вода в Бургас. От януари 11 пъти сме предупреждавали и чакаме тези два язовира – „Ахелой“ и „Порой“, да се започнат в рамките на хубавото време лятото. Това продължава до онзиден. От януари намалявам количествата вода на Варна и Бургас, за да има вода за следващата година. От септември трябваше да спрем Варна, за да има за Бургас. Язовирите се бавеха. В петък трябваше да напиша поредния график, който трябва да влезе в понеделник. Бавеха се документите и отидох при премиера и му обясних какво трябва да се случи. Той постави ограничителни условия, но направих схема и разчертах. Премиерът постави няколко условия“, посочи той.

„Не съм давал никъде изявление, но дойдох да направя изявление. Няма да участвам в изборите и не искам. Моето министерство ще има през тези месеци най-много работа. Другите могат да си позволят отпуска, а аз не мога. Няма да участвам и на никой няма да взема мястото, не ми трябва рейтинг. Ще приключа мандата и ще си отида на село. Мен ме пришиват един към Слави, друг път към друг. Няма да се занимавам“, заяви той.

„Язовирите за питейно-битови нужди са пълни, без яз. „Камчия“, пълни са и тези за земеделците – 32% са пълни. С министър Танева всичко е оправено и там няма проблем. Питейните язовири всички са пълни. Яз. „Искър“ има вода за 3 години. Имаме вода. 64% е готово питейно-битовото снабдяване. Земеделските са в ужасно състояние и не са ремонтирани от години. Премиерът каза, че тази година дава на всички от тях на 75%, а догодина иска на 100%. Това налага известна корекция – прехвърляне от язовир в язовир“, добави министърът.

„Язовирът в система „Попово“ има 52 млн., но е затворен, за да дава вода на Антоново. Трябва да го отворим и да го дадем на земеделците. Ще го отворим и ще им го дадем на Попово тази година. Няма проблем там.
В Шумен също няма проблем. Има 96 млн. куб., от които 1 млн. даваме на земеделците и ще има вода за 2 години“, каза още Димитров.

„На времето гении са изградили система, която пълни яз. „Бел мекен“, който е направен така, че да бъде пълен въпреки че е в планината. Това съоръжение е изправно. Към него ще закачим един изравнител „Момина клисура“ и от Рилския манастир ще докараме водата в Белозем в област Пловдив. Това ще е вода за земеделците. Догодина премиерът каза те 100% да си получат водата. От горната страна на Марица край Пловдив има три язовира за земеделци, които са празни – „Домлян“ е на 15%, „Пясъчник“ е на 8%, а „Тополница“ е на 9%. Трета година ги експлоатираме, но няма как да стане повече. Ще вземем вода от друго място. Възстановяваме сега система от 1073 г. Тази година ще има вода, но тези три язовира ще ги пълним отдолу. Премиерът ограничи възможностите и не даде да пускаме въглища, за да не замърсяваме въздуха.. Всичко, което ще ползваме, е това, което е построено 1973 г. Ще изчистим канали и ще поставим една единствена помпа на едно място. няма да правим нищо, което може да не се ползва в следващите 20 години“, уточни Димитров.

„Яз. „Камчия“ е свързан 1973 г. с Бургас и Варна. Това е уникален язовир. Има един ВЕЦ „Водомер“ и водата между стената и пречиствателната станция минава през него. От тази станция натам няма ВЕЦ-ове до Варна. Тези два язовира – „Порой“ и „Ахелой“, ги възстановяваме и те става резервоар за Бургас, който няма източници. Ако септември месец бяхме спрели и да подаваме само по 1 млн. куб. на Варна, сега нямаше да имаме криза. Докладвал съм на премиера какво трябва да се направи и той е одобрил. Ще дойде време разделно“, посочи министърът.

„Министърът го вкараха в затвора за водната криза. Щом станах министър, започнах да правя графика. Цяла година се карам с Варна и Бургас и разпределям по малко вода и всички се сърдят на мен“, каза още Димитров.

„Ще се въведе извънредно положение за тези 7 км в двете села между язовирите „Порой“ и „Ахелой“ и тръбопровода, за да се започне строителството. Яз. „Камчия“ трябва да бъде национален резервоар за Черноморието. Бургас няма обаче повърхностни води и резервно водоснабдяване. Трябва до 20 февруари да тръбопроводът да е готов и да сме сигурни, че този водопровод ще се ползва и занапред. Аз не строя, не харча и не обявявам поръчките, строи ВиК холдинга. Трябва шефът на ВиК – Бургас инж. Тенев да започне веднага и да иамме решение на Министерски съвет, а областният управител да каже в тези километри при тези две села да се въведе положението“, допълни той.

Подобни статии

Борисов с извънреден брифинг: Спрете да спекулирате, че няма План за развитие!

Томислав Дончев и Кирил Анание са ви на разположение 24 часа...

Още в катергорията

Над половината българи, преболедували COVID-19, страдат от сърдечни смущения

Близо половината са имали недостиг на въздух Повече от половината...

Пътуваме организирано от 30 април

Интерес за почивки у нас има и туроператори вече...