Доц. Кунчев: След Нова година започваме имунизация срещу COVID-19

„Няма гаранция с какво ще се сблъскваме. Затова политиката на всяка страна и на общностите като ЕС е да изграждат такава генерична готовност, за да имат възможност да реагират навреме при всяка една нова заплаха“, поясни здравният инспектор

Беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии, които ни очакват в бъдеще. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един поотделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия. Това заяви на брифинг в Министерски съвет националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Novini.bg.

,,Защо е полезно да има такъв план? Защото дава основните насоки и точки как да прекъснем епидемичния процес и да осигурим навреме ваксини, както това се случва с COVID-19 с помощта на международните организации като Европейската комисия“, обясни доц. Кунчев.

Рано или късно, дай Боже до края на годината, но със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19. Ще има хора, които ще казват, че не вярват на тези ваксини и не искат да се имунизират. Тогава какъв ефект да търсим върху общественото здраве?

Има ясни правила в епидемиологията, че ако не се имунизира 60-70% от населението, не се опазва общественото здраве, а само този индивид, който е имунизиран. Идеята на този план е, ако скоро се срещнем с други причинители, да има ясен план за действие.

Няма гаранция с какво ще се сблъскваме. Затова политиката на всяка страна и на общностите като ЕС е да изграждат такава генерична готовност, за да имат възможност да реагират навреме при всяка една нова заплаха, поясни още здравният инспектор.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини