Еленко Божков: Енергетиката е в отчайващо състояние

„Българската енергетика се намира в отчайващо състояние, в каквото е и държавата“, каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков.

Според него отрасълът енергетика се управлява некомпетентно и са необходими категорични промени в управлението и в организацията. Той подчерта, че вече се вижда провалянето на проекта „Белене“:

„Поставянето на един от двата реактора, предвидени за „Белене“, на площадката на „Козлодуй“ прави нещата още по-непрогнозируеми. Това означава, че България може да се откаже от проекта „Белене“.

По думите му характерна за цялата енергийна политика е „обстановката на неяснота, прикриване на истината и дори на лъжи“:

„Без обяснения на 2-ри ноември мощността на Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй“, 10-и генератор, пада до 1014 мегавата и продължава – в момента е 1020 мегавата, в следствие на което централата губи около 4,5 млн. лева за няма и 2 месеца, чист приход, при това на цена от 54,77 лв. на мегаватчас – това е енергията, която се изкупува от обществения доставчик, това е енергия за бита. Т.е. имаме едно непроизведено количество, без да е обяснено защо не се произвежда“.

Подобни статии

Министър Ангелов: Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки

Според премиера Бойко Борисов е добре да се обмислят и възможностите...

Още в катергорията

ЦИК отчете края на изборите и обяви окончателния списък с депутати

Вижте целия списък с депутати: ЦИК спази законовия срок и...