Зарков: Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят фиаското с Конституцията

Струва ми се, че и неюристите и всеки с известно логично мислене като чуе прокурор по разследването на главния прокурор усеща, че има нещо странно, нелогично, объркващо, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“

Нещата с фигурата на разследващ главния прокурор напомнят скорошното фиаско на управляващите с Конституцията. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебата по предложението на ГЕРБ за прокурор, разследващ главния прокурор, предаде Агенция „Фокус“.

Крум Зарков призова ГЕРБ да си признаят, че и те не усещат, че нещо не е наред с фигурата за прокурор, разследващ главния прокурор.

Той коментира, че вяло върви дебата. „Ние от ляво се опитваме да изразим нашите аргументи, няма обратни тези, няма спор, няма и известна гордост. Би трябвало решаването на един проблем, който от 20 години тресе обществото в България да предизвиква доста по-голям ентусиазъм. Защо това не е така? Струва ми се, че и неюристите и всеки с известно логично мислене като чуе прокурор по разследването на главния прокурор усеща в себе си, че има нещо, което звучи странно, нелогично, объркващо“, каза още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

„Тавтологията е очевидна, но въпросът не е само стил. Може ли един прокурор да се занимава за дълъг перидо от време 7 години само с една личност. Този човек за 7 години ще развие обсесия. Обектът на интерес главния прокурор, също е прокурор, който може да разследва разследващия. Не знам как си представяте съвместното съществуване на тези две фигури в правния мир. Не знам как си го представяте -единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие“, каза още Зарков.

Той попита и как разследващият прокурор ще оправдае заплатата си през 7-те години, ако не разследва главния прокурор. „Не знам там дали Венецианската комисия вече не се мисли за постоянна щатна бройка по въпросите на България и главния прокурор“, допълни още Зарков.

Подобни статии

Осигуряват безплатна патронажна грижа за всички новородени

Вече и на здравно неосигурените жени трябва да се предоставя акушерска...

Още в катергорията

Осигуряват безплатна патронажна грижа за всички новородени

Вече и на здравно неосигурените жени трябва да се...

И Манолова тръгна срещу Радев – иска оставката на енергийния му министър

“Изправи се БГ. Ние идваме” поискаха оставката на министъра...

Александър Томов се регистрира за президентските избори

Той и проф. Лъчезар Аврамов са подкрепени от партия...