Ивайло Калфин: Откакто е създадена Република Северна Македония отношенията ни са в най-ниската си точка

„Като слушам изявленията на двамата (министърът на външните работи Екатерина Захариева и Владо Бучковски – б.р.), имам чувството, че говорят за различни неща“, добави бившият министър на външните работи

„Откакто е създадена Република Северна Македония, двустранните ни отношения са в най-ниската си точка“. Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и бивш евродепутат.

Той допълни, че за това може да се съди по острия и много рядко срещан в дипломатическите среди тон, на който са написани декларациите на външните министерства на двете страни. „Такова нещо не се е случвало“, подчерта Калфин.

Той определи като движение в добра посока назначаването на специален представител на Скопие, както и това, че Владо Бучковски е дошъл в София за срещи с управляващите, но беше категоричен, че:

„Като слушам изявленията на двамата (министърът на външните работи Екатерина Захариева и Владо Бучковски – б.р.), имам чувството, че говорят за различни неща“.

Калфин подчерта, че преди да се реши въпросът, трябва да се формулира какъв е проблемът и тогава да се търсят пътища за решаването му, а двете страни не са го формулирали ясно:

„Ние казваме, че нямаме никакви претенции към идентичността – как ще си наричат езика в РСМ и правото им на самоопределение, а те казват, че точно това е нашето искане и нашият проблем. Кой е прав? Очевидно, че за да говорят различни неща, има някакво дълбока неразбиране кой какво иска. Това е проблемът“.

По думите на Ивайло Калфин и България, и РСМ са се плъзнали през последните години „в една посока на националистическо говорене и показване на мускули, което няма нищо общо с отношенията между добри съседи“.

Според него нито Владо Бучковски, нито някой в Скопие има очакване, че днес ще се реши този проблем, след като вчера (8 декември) наложихме окончателно вето на РСМ.

Калфин препоръча българската позиция по разширяването на ЕС към Западните Балкани да бъде проактивна, а не изчаквателна:

„Ние трябва да предлагаме решения“.

Подобни статии

Още в катергорията