Иван Гешев с двоен юбилей – 50 в живота и 1 година на поста

Гешев е първият главен прокурор, който идва от кариерата и е преминал през всички нива в йерархията на държавното обвинение

Утре се навършва 1 година откакто Иван Гешев встъпи в длъжността главен прокурор на 18 декември 2019 г. Годишнината от поемането на поста почти съвпада с друго важно събитие в неговия живот, а именно – честването на 50-годишния му юбилей, който предстои да отпразнува в събота на 19 декември.

Харесван от едни и ненавиждан от други, едно е сигурно – Иван Гешев сближи прокурорите, които ръководи и ги накара да повярват, че са едно семейство.

Гешев е първият главен прокурор, който идва от кариерата и е преминал през всички нива в йерархията на държавното обвинение, пише „Правен свят“. Той бе и първият главен прокурор, който още в началото на мандата си положи усилия или да се срещне лично, или да осъществи връзка през други механизми, поради пандемията от COVID-19, с колегите си от всички апелативни райони, за да чуе от първо лице какви са техните проблеми, успехи, предизвикателства.

Първата му година ще се запомни с делата срещу фигури като Маринела и Ветко Арабаджиеви, алкохолния и цигарен бос Миню Стайков, милионерското семейство Николай, Мария и Евгения Баневи, бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, съветника на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев и секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, както и хазартния бос Васил Божков.

Годината на Иван Гешев беше трудна и поради факта, че дотук целият му мандат минава под знака на вихрещата се пандемия от COVID-19. Отговорностите, които му се наложи да поеме в това време за запазването на живота и здравето на колегите му от цялата страна не бяха никак малки, но въпреки това държавното обвинение показа невиждана досега активност, особено в борбата с битовата престъпност, която като рак е превзела белите дробове на страната ни.

Гешев на среща с прокурори в Хасково

В условията на ширещата се криза, под ръководството на главния прокурор бяха заловени и изправени пред съда стотици измамници, насилници на възрастни хора, обикновени крадци, изнасилвачи, убийци, а заграбеното в най-честия случай бе възстановено на потърпевшите. Благодарение на създадените добри взаимоотношения с всички свои колеги, както и със служителите на МВР, Гешев успя да задържи в нива близки до 0 и телефонните измами, които също бяха придобили пандемични размери допреди около 2 години. Важно е да се отбележи, че главният прокурор, макар и критикуван за активната си гражданска позиция в подкрепа на мерките срещу разпространението на COVID-19, бе единствената публична фигура, която запази отношението си към нуждата от по-стриктни мерки непроменено, макар и обществените нагласи в обратната посока.

Гешев реално бе сред първите властимащи хора, който призова мерките да бъдат затегнати и да се спазват, а паралелно с това обвинението инициира поредица от проверки за възможни злоупотреби по време на кризата – в аптеките, в заведенията, в къщите за гости, в магазините за хранителни стоки – за да не се допусне гражданите да бъдат измамени в и без друго тежките условия, в които се намират. Паралелно с усилията на държавното обвинение да не допусне хаосът и престъпността да превземат страната, както се случи в редица държави в Европа заради възцарилата се криза, благодарение на главния прокурор и колегите му бяха организирани и поредица от благотворителни кампании. Прокурори, следователи и служители дариха средства за болните от COVID-19 още през март, а след втората вълна на заболяването бяха инициирани и кампании по даряване на кръвна плазма, както и събиране на средства за апарати за плазмофереза.

Подобни статии

Безплатна синя и зелена зона в София на 3 март

На 3 март синя и зелена зона няма да работят и...

Още в катергорията

Безплатна синя и зелена зона в София на 3 март

На 3 март синя и зелена зона няма да...

Фандъкова, не те ли е срам?! Иди лично почисти лайняната локва пред Народния театър!

Локва с лайна буквално заля градинката пред Народния театър....

Личните лекари: Проблемът с ваксините е сериозен, искаме преразпределение

Сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за ново разпределение на...