Министър Христо Терзийски: Лично аз съм убеден, че би трябвало да се ваксинирам

„Нормално е когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, коментира вътрешният министър

Лично аз съм убеден, че би трябвало да се ваксинирам.

Това заяви МВР министърът Христо Терзийски при въпрос на NOVA дали ще се ваксинира срещу коронавирус, за да даде пример на подчинените си, че няма нищо страшно.

Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност, посочи МВР-шефът.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу”, добави министърът.

Той коментира и опита за въоръжен грабеж на магазин в София, при който жена нахлу в магазин на голяма хранителна верига, насочи пистолет в слепоочието на касиерката и поиска оборота.

Министърът посочи, че жената е на 34 години без криминални прояви. „Характерното за случая е, че тя не е предприела мерки, за да се дегизира. Задържана е за 72 часа и ще бъдат назначени психиатрични експертизи. Нямаме данни да работи някъде, вероятно е безработна. Причините и мотивите се изясняват. Оръжието е било газово и законно притежавано, на неин близък”, поясни Терзийски и добави, че обясненията не извършителката не са достатъчно адекватни.

Министърът обърна внимание и на случая, при който рецидивист се представи за касиер и открадна част от пенсията на възрастен мъж в София.
„Задържаният много скоро е излязъл от затвора и към настоящия момент сме документирали два случая, извършени от него. Мисля, че ще си получи заслуженото”, добави Терзийски.

Терзийски обясни, че икономическата ситуация в страната се отразява на криминогенната обстановка.

„Нормално е когато намаляват доходите на хората, ако имат самосъзнание и нямат престъпна наклонност, да спазват правилата в обществения живот. Има обаче такива, които ще изпаднат в безизходица, и може да извършат нещо”, поясни той.

Министърът обаче беше категоричен, че няма как да има полицай във всеки търговски обект.

„Предстоят празници и ние искаме да сме там, където има много хора, за да спазваме обществения ред”, добави Терзийски.

Не мога да кажа за тази цифра 90 000 как е извадена. Ние наблюдаваме тези лица, които са ни подадени от системата. Така вътрешният министър Христо Терзийски коментира как така има кажи-речи двойно повече активни случаи на заразени с коронавирус според Единния информационен портал, отколкото са посочените като карантинирани. За контактни лица в този случаи изобщо не може да се говори! МВР министърът потвърди, че полицията наблюдава 46 800 души под карантина. И последва каламбур: „Може едно заразено лице да не е заразен“.

Той поясни пред Нова телевизия, че полицията помагала повече на РЗИ-София.

„Лично аз съм убеден, че би трябвало да се ваксинирам“ – с тези думи Терзийски обясни дали ще се ваксинира срещу коронавирус и дали ще даде пример на полицаите и пожарникарите. Той посочи, че около 25% от състава на МВР иска да се ваксинира.

Терзийски заяви и, че не би казал, че е напрегната ситуацията в МВР предвид неколкократните заявки и проведени протести заради пари – с искания за по-голямо увеличение на заплатите. „Към този момент ситуацията е нормална, служителите работят при добри условия на труд и виждат, че ние полагаме всички усилия“, уточни той.

„След 21 декември не започва нов живот – нека спазваме всички мерки, които ни предписват нашите лекари и медицински сестри“, призова МВР министърът.

Статистически данни от началото на 2020 г. показват понижение в извършването на всякакъв вид престъпна дейност, каза още Терзийски. „Намаляването е при кражбите и измамите. Наблюдаваме обаче същото ниво на престъпна дейност при домашното насилие, в сравнение с 2019 г. Всичко останало върви надолу“, добави министърът.

Подобни статии

Министър Бозуков: Парите за земеделския сектор ще бъдат разплатени в срок

Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без сътресения. Това...

Още в катергорията

Министър Бозуков: Парите за земеделския сектор ще бъдат разплатени в срок

Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без...

Кабинетът потвърди: Разузнаването, ДАНС и ДАТО са без шефове до септември

Припомняме, че по-рано днес министърът на вътрешните работи Бойко...