Нови протести във Франция

Във Франция трета поредна събота се провеждат протести срещу проектозакона за глобалната сигурност и полицейското насилие.

Полицейската охрана е удвоена след инцидентите миналата събота.

Над 80 души са задържани досега на демонстрацията в Париж, полицията се опитва да спре действията на крайни активисти сред демонстрантите. Шествието потегли от центъра на Париж с лозунги срещу полицейското насилие и скандирания срещу президента Макрон. Координаторите на протеста днес действат главно извън столицата: митинги има в Лион, Страсбург,  Лил, Бордо, Нант. В Париж протестът е твърде разнороден: наред със  закона за глобалната сигурност на прицел е новият текст срещу радикалния ислямизъм; забелязват се представители на „жълтите жилетки“. Миналата събота отново се стигна до безредици, при които пострада оператор.

Законът за глобалната сигурност вече мина на първо четене в Националното събрание, но на фона на протестите правителството прие да пренапише най-оспорвания член 24, забраняващ снимането на полицаи при операции с цел да им се навреди. Срещу този член се обявиха правозащитници и журналистически синдикати. Много протестиращи обаче настояват за цялостната отмяна на текста.

Източник: БНР

Подобни статии

Заради алчността на Нинова и Методиев ВМЗ-Сопот работи нелегитимно и е напът да „хлопне врати”

Синдикалистите във военния завод сигнализират, че има липса на материали за...

Още в катергорията

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030...

Пхенян критикува споразумението за военно сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония

Създалата се ситуация налага още по-спешното засилване на отбраната...