Османи: Европейският път няма алтернатива

Да гледаме на тази блокада като на една от пречките по пътя, която трябва да ни мобилизира, да ни реорганизира, за да продължим към възстановяването на доверието в процеса към нейното преодоляване. Европейският път няма алтернатива.

Нямат алтернатива и добросъседските отношения. Още от днес ще продължи да работим с Република България, тъй като днес е България, но утре друга държава-членка може да оспори друг въпрос. Трябва да свикнем, че този процес ще изисква много разговори и изисква много дипломатичност, много упоритост и не трябва да се отказваме в нито един момент от него, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, пише БГНЕС.

Той заяви, че страната ще достигне своята цел и ще стане член и на НАТО, и на ЕС, тъй като това е перспективата, която гражданите очакват от политиците.

По отношение на диалога с България Османи подчерта, че разговорите ще продължат, но по въпросите за идентичността няма да се преговаря.

Ако имаше едно чисто досие, свързано с изпълнението на критериите за започване на преговори, това беше досието на Република Северна Македония“, каза министърът. За съжаление, този процес е обременен в миналото и ще остане така и в бъдеще, но не трябва да се гледа на проблемите като на непреодолима стена, а просто като на препятствие по пътя. Никой не мисли да се отказваме, нито обмисля алтернатива – това е просто пречка, която ще преодолеем бързо, заяви първият дипломат на Северна Македония. Процесът е отворен днес по време на Съвет общи въпроси, като онлайн срещите обикновено са неформални, което означава, че днес не може да бъде взето решение. Остава заседанието на Европейския съвет в четвъртък, което е една теоретична възможност ръководителите на държавите да поставят този въпрос, въпреки че шансовете за това са малко“, каза Османи.

Според Османи, изминалите 100 дни са били изключително добри, главно защото комуникацията в опит за преодоляване на различията е станала по интензивна. Въпреки че няма резултат, вече е изградена рамката и основата за продължаване на разговорите, подчерта той.

Други важни външнополитически успехи е поемането на председателството на ОССЕ от Северна Македония и членството в Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество.

„Извървяхме големи крачки за намирането на точни формулировки за преодоляване на определени различия и върху тях трябва продължи да се разговаря. Нашите позиции са ясни. Не трябва да се повтаря още веднъж, че не се обсъждат въпросите за идентичността, които произлизат от правото на самоопределение. Ако има нещо положително в този процес, това е кристалната позиция на България, че не оспорва идентичността на гражданите“, каза министърът.

Той призна, че разбира гнева и той самият също е гневен, тъй като отдавна работи по този въпрос и е очаквал днес да има пробив.

Но не бива с тази ограничена логика да влизаме в процеса на постигане на нашата стратегическа цел“, заяви той.

Османи призова историците да продължат да разговарят, за да намерят начин за съвместно отбелязване, споменаване, поглед и наратив към различни исторически въпроси.

Другите теми, които страните са успели да преодолеят като краткото име на държавата, говора на омразата, въпроса за малцинствата, икономическото сътрудничество, са потенциал, който следва да се надгражда по пътя към разбирателството между двете държави, каза още Буяр Османи.

Подобни статии

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във Фейсбук  Ето какво...

Още в катергорията

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във...

Русия гони румънски дипломат

Русия е взела решение да изгони румънски заместник военен...

В Русия подготвят закон, недопускащ до избори привърженици на Навални

Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа...