Полша и Унгария отменят ветото си върху бюджета на ЕС

Сега това споразумение трябва да бъде представено на лидерите на останалите държави от ЕС за одобрение на срещата на върха в Брюксел на 10-11 декември

Полша и Унгария постигнаха споразумение с Германия, председателстваща Съвета на ЕС, да отменят ветото си върху одобрението на седемгодишния бюджетен план на ЕС за 2021-2027 г. на стойност 1,07 трилиона евро и на Фонда за възстановяване на ЕС за 750 милиарда евро, съобщи БНТ.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Сега това споразумение трябва да бъде представено на лидерите на останалите държави от ЕС за одобрение на срещата на върха в Брюксел на 10-11 декември.

Постигнатият компромис ще сложи край на конфликта, в който Будапеща и Варшава заплашват да наложат вето на фонда на ЕС за помощ в пандемията и бюджета за 2021-2027 г. поради възражения срещу обвързването на условия за върховенство на закона към паричните средства.

Сделката може да бъде финализирана до края на двудневната среща на върха в петък на европейските лидери в Брюксел, каза полският вицепремиер Ярослав Говин.

Злотата скочи до най-високото си ниво спрямо еврото от септември насам заради новините за сделката с ЕС. Форинтът също се покачва.

Подобни статии

Асен Василев: Стоим твърдо зад кандидатурата на Румен Радев, даде ни свобода и се отнесе почтено

Целта на „Продължаваме промяната” е първо място на парламентарните избори „Нашата цел...

Още в катергорията

Асен Василев: Стоим твърдо зад кандидатурата на Румен Радев, даде ни свобода и се отнесе почтено

Целта на „Продължаваме промяната” е първо място на парламентарните...

Александър Томов се регистрира за президентските избори

Той и проф. Лъчезар Аврамов са подкрепени от партия...

ДПС издига свой кандидат за президент

Централното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите...