Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, ваксината не стига до нашето ДНК

Проф. Кантарджиев обясни правилно ли ще постъпи Борисов, ако изчака с ваксинацията. Няма да ни чипират, ваксината не стига до нашето ДНК, посочи още той

Проф. Тодор Кантарджиев обясни прав ли е бил премиерът Бойко Борисов с думите си, че няма да бърза да се ваксинира, а ще чака, докато му дойде редът. „Когато човек изкара това заболяване първите два месеца след боледуването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще е много малък“, призна той в телевизионно интервю.

„Не си в състояние да направиш антитела, когато имунната ти система е подтисната от прекарана вирусна инфекция“, категоричен е професорът от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Той държеше да подчертае за пореден път, че „антителата не са водещи, а клетъчният имунитет“.

От 140 години в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет. заяви още Кантарджиев. По думите нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди.

Проф. Кантарджиев обясни, че целта днес ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Пфайзер и Бионтех“ е безопасен и ефективен.

„Ваксината, която дойде в нашата страна, е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 000 души. В САЩ – милион са имунизирани“, каза той.

Относно бързата реакция при създаването на препаратите, той посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

„Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им“, каза още той.

Директорът на НЦПЗПБ уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на „Пфйзер“/“Бионтех“, ще получат втора доза от него след три седмици. „Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза“, добави той.

Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...