Путин похвали „АстраЗенека“ за сделката с Русия за комбиниране на ваксини срещу COVID-19

Руският президент Владимир Путин похвали днес британската фармацевтична компания „АстраЗенека“ за решението й да направи пробно комбиниране между своята експериментална ваксина срещу COVID-19 и руската „Спутник V“, предаде Ройтерс.

Путин направи изказването по видеоконферентна връзка на виртуално събитие, на което „АстраЗенека“ подписа меморандум за сътрудничество с руския институт „Гамалея“, разработил „Спутник V“, с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания „Р-Фарм“.

Продължаващите клиничните изпитания показват, че „Спутник V“ има над 90 процента ефективност – по-висока от тази на ваксината на „АстраЗенека“ и сходна с тази на американските конкуренти „Пфайзер“ и „Модерна“.

Путин похвали главния изпълнителен директор на „АстраЗенека“ Паскал Сорио, който се включи по видеоконферентна връзка.

„Искам да изтъкна Вашата активна позиция за постигане на целите, които са изключително важни не само за Вашата компания, но всъщност, без прекалена бомбастичност и преувеличение, за човечеството“, каза Путин.

Ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев заяви, че клиничните изпитания, комбиниращи „Спутник V“ и ваксината на „АстраЗенека“, ще започнат скоро в три държави. Той не назова тези страни, но спомена, че някои от тях са в Близкия изток и от бившия Съветски съюз.

По-рано Дмитриев каза, че според Русия комбинацията ще повиши ефективността на ваксината на „АстраЗенека“. РФПИ финансира и популяризира „Спутник V“.

Кейт Бингам, която оглавява британската работна група за разработване на ваксина, заяви този месец, че Великобритания ще започне изпитания догодина, използвайки комбинации от различни видове ваксина за първоначалните и вторичните ваксинации, като се надява, че подобен подход може да засили имунната реакция.

Сътрудничеството между една от водещите британски компании и руския изследователски институт подчертава натиска за разработване на ефективна ваксина за борба с пандемията от коронавирус, отнела досега живота на над 1,6 милион души по света.

В Москва този ход се разглежда като дългоочаквано гласуване на доверие от страна на западен производител към ваксината „Спутник V“, която според руските власти е обект на подкрепяна от чуждестранни сили клеветническа кампания. Русия иска да произвежда новата ваксина съвместно, ако тя се окаже ефективна.

Дмитриев каза, че според Русия „Спутник V“ е доста ефективна срещу новия щам на коронавируса, установен в Европа.

Той заяви, че Беларус ще започне да произвежда руската ваксина през първата четвърт на следващата година и че Казахстан вече е започнал производство.

По думите му чуждестранни заводи ще произведат над 500 милиона дози от руската ваксина догодина.

Източник: БТА

Подобни статии

Северна Македония е генетично обвързана със Сърбия и Русия

И не може или не иска да им обърне гръб "Проблемът с...

Още в катергорията

Президент сравни Русия с Турция

Нахлуването на Русия в Украйна се осъществява с абсолютно...

Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка

До момента са съобщени близо 200 случая по целия...