Руската ваксина „Спутник V“ създава имунитет за повече от две години

Руската ваксина срещу новия коронавирус „Спутник V“ осигурява имунитет срещу инфекцията за повече от две години, съобщи ТАСС, като цитира директора на руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург.

„Ваксината „Спутник V“ ще дава имунитет за две и повече години, ще ни защитава. За колко време ще ни защитават ваксините, създадени на основата на РНК-вектор, не е известно на никого“, казва той в интервю за филма „Опасен вирус. Първа година“ на руския тв канал „Русия-1“.

Гинцбург каза, че все още има антитела срещу новия коронавирус, осем месеца, след като се е ваксинирал със „Спутник V“.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Ваксината „Епиваккорона“ може да осигури имунитет срещу Covid-19 минимум за половин година, заяви междувременно генералният директор на руския Държавен научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“ Ринат Максютов в интервю за същия документален филм. Прогнозата е въз основа на данни от изпитанията на ваксината, разработена от „Вектор“, върху животни.

Той каза също, че при повечето преболедували Covid-19 имунитетът спада след шест до десет месеца.

„Никой не е защитен от повторно заразяване, дори и преболедувалите, които имат високи титри на специфични антитела при контакт със заразени с висока вирусна тежест. Никой не може ад изключи попадане на вирусни частици в организма на преболедувалите. При много преболедували може да се създаде пожизнен имунитет, при повечето прекарали болестта имунитетът се понижава след шест до максимум десет месеца ще е нужна допълнителна стимулация на имунитета“, смята той.

Източник: БТА

Подобни статии

1 350 са новите случаи на коронавирус у нас

Като излекувани за 24 часа са отчетени 2040 души 1 350 са...

Още в катергорията

1 350 са новите случаи на коронавирус у нас

Като излекувани за 24 часа са отчетени 2040 души 1...

Новозаразените с коронавирус са 355

355 са новите случаи на коронавирус у нас. 75.21...

818 новозаразени с Covid-19 за последното денонощие

Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 818,...