Руски историк: Броени месеци остават до края на „ерата Путин“

Броени месеци остават до края на „ерата Путин“ – президентът на Русия ще се оттегли от поста през 2021 г. Такава прогноза направи руският историк Валерий Соловей пред ТВ канала „Апостроф“, в интервю за журналиста Юрий Кулинич, предаде News.bg.

По думите на Соловей, с отравянето на Алексей Навални Русия е изгубила и последните остатъци от авторитет на международната сцена и Кремъл е принуден да търси „комбинация, с която да се измъкне“ от тази ситуация. „Ако руските власти и Кремъл имаха остатъци от репутация, сега те са на пух и прах. Вече нямат никаква репутация. Това е абсолютно скандална история (покушението срещу Навални – б.р.), за която вече има маса потвърждения, която стана явна пред целия свят.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Това е просто позор за професионализма на руските спецслужби. Разбирам, че звучи цинично, но това е така. Това е позор за Кремъл, който води такава политика. Това изобщо е позор за Русия, защото, естествено, репутацията на Кремъл се отразява на репутацията на цялата страна.“ – коментира историкът. Той напомня, че още през август е описвал как е извършено покушението срещу Навални. Както и при разследването на Bellingcat, той също достига до извода, че опитите за отравяне на опозиционера са били три.

„Сега всичко това се потвърди. Да, отровата е била нанесена върху дрехите, оттам е попаднала върху бутилката с вода, от която Навални е пил в хотелската си стая. Тази бутилка се озова при германските изследователи. Второто отравяне е било преди да бъде качен в самолета, когато са се опитали да го отровят с течност. Имало е и опити за трето отравяне, когато са се опитали да го подложат на действието на още един токсин.“ – казва още историкът, като уточнява, че става дума за токсин, понижаващ инсулиновия индекс. По думите му, оттук нататък ще „все повече скандални истории ще изплуват във връзка с действията на руските власти“.

„Сигурно ако беше преди 2-3 години, щяха да се направят, че нищо не се е случило. Нашите управници биха парадирали, биха казали, че не им пука. Но сега, тъй като на дневен ред е смяната на властта – през 2021 г. Путин ще си тръгне и абсолютно сигурно ще му се наложи да напусне поста си, това започва силно да безпокои не толкова него, колкото групите и елитите, които размишляват върху бъдещето след Путин и без Путин. Сега това много ги безпокои. Много повече от преди. Затова откровенията, по-точно разобличенията на Навални се появиха в най-опасното за Кремъл време.“ – посочва Соловей. По думите му, руските елити търсят „нови фронтмени“ за руската политика, „такива, които да предизвикват у Запада, ако не позитивна, поне неутрална реакция – поне у САЩ“.

Той прогнозира, че вероятният следващ премиер е Алексей Кудрин, който има добра репутация на Запад. Според него, външният министър Сергей Лавров, който има много лоша репутация на Запад, ще изгуби поста си. Същото очаква и шефа на ФСБ Александър Бортников, но това няма да стане докато Путин е на власт, смята Валерий Соловей. Историкът прогнозира също, че на Москва ще ѝ се наложи да се оттегли от редица направления във външната си политика – на първо място от Сирия и Венецуела. Това обаче не се отнася за Украйна – в Донбас „Русия ще се постарае да присъства при всички случаи“. По думите му, Кремъл очаква „с притаен страх“ смяната на властта в САЩ.

Подобни статии

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки Индия...

Още в катергорията

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в...

Италия облекчава мерките за влизащи в страната

Отменят карантината за пътници от ЕС, Великобритания и Израел Първите...

Александър Вучич: EC e умoрeн oт рaзширявaнe

Държaвният глaвa нa Cлoвeния Бoрут Пaхoр oбяви, чe рaзширявaнeтo...