Руски учен, работил върху ваксина срещу COVID-19, убит мистериознo

Един от най-добрите руски учени с тесни връзки с Единбургския университет, който е „работил върху ваксина за COVID-19“, е открит мъртъв при подозрителни обстоятелства в Санкт Петербург, съобщава „Мейл онлайн“.

45-годишният биолог Александър „Саша“ Кагански, известен най-вече с работата си по борбата с рака, е паднал по бельо от прозореца на 14-ти етаж на жилищна сграда. Той е имал също прободна рана по тялото си, според „Московски Комсомолец“ (МК), цитиран от „Ню Йорк пост“.

Новината идва, след като по-рано тази година 7 руски пациенти с коронавирус са загинали от падане от болничните прозорци.

Руският следствен комитет откри разследване за убийство на д-р Кагански и 45-годишен заподозрян мъж е задържан.

Д-р Кагански, асистент във Владивосток, работи в Единбург от 13 години поне до 2017 г. Той беше директор на Центъра за геномна и регенеративна медицина към руския Далекоизточен федерален университет във Владивосток, в изследователското сътрудничество с шотландския университет. MK съобщи, че академикът е „разработвал ваксина срещу коронавирус“ и че е починал „при странни обстоятелства“. Докладът не дава повече подробности за това над коя от международните ваксини за Covid-19 е работил.

Той бил в Санкт Петербург, за да посети гробовете на свои роднини, и е отишъл да види стария си приятел на име Игор Иванов, се казва в съобщение. Полицията смята, че е имало „сбиване“, преди Кагански да падне, се казва в доклада.

Органите на реда разследват обстоятелствата около смъртта му. Комитетът съобщи днес, че жител на Санкт Петербург, на 45 години, е бил задържан като заподозрян и е открито наказателно дело за убийство след откриването на тялото „с признаци на насилствена смърт“.

Между 2005 и 2012 г. той работи в Центъра за клетъчна биология „Wellcome Trust“ към Университетав Единбург като постдокторант, а след това като старши научен сътрудник. Наскоро той е получил руска субсидия за проучване на нови начини за диагностика и лечение на злокачествени мозъчни тумори. Той бил защитник на изследванията за употребата на билки и гъби като потенциално предлагащи решения при лечение на рак. По-рано е учил и работил в САЩ. През 1991 г., когато СССР се разпадна, той е първият руски делегат в Европейския младежки парламент. Той също така е бил член на „Young Academy of Scotland“.

Убийството на д-р Каганкси увеличава броя на падащите в Русия от прозорци, свързани с коронавирус, до 8, всички с изключение на един, фатални.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление –...

Още в катергорията

Александър Маринов: В българските министерства масови чистки няма

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето...

Тръмп подновява масовите митинги през юни

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп планира да възобнови...

Голяма среща между Великобритания и Ирландия

Днес британският премиер Борис Джонсън ще проведе среща с...