Сачева: Предотвратихме по-висока безработица с 3,6%

„Антикризисните мерки са достигнали до повече от 300 000 заети лица и над 15 000 работодатели“, заяви социалният министър Деница Сачева при връчването на наградите на форума „Работодател на годината“, който се провежда за 17-та поредна година oт Агенцията по заетостта (АЗ), предаде Канал 3.

„Без взетите от правителството мерки безработицата щеше да е с 3,6% по-висока. Показател за добра работа е и, че през тези месеци броят на постъпилите на работа е със 17,7% повече в сравнение с 2019 г.“, каза още Сачева.

Според Сачева през последните 10 месеца мярката 60/40 се е превърнала в основен фактор за намаляване на негативното въздействие на COVID кризата върху пазара на труда и за съхраняване на 100% от дохода на работещите в най-засегнатите компании. Тя допълни, че мярката гъвкаво се преструктурираше така, че да отговаря на динамично променящите се обстоятелства. Социалният министър и даде пример със сектори като ресторантьорство и транспорт където мярката стана 80/20.

Министър Сачева връчи награди на „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” и „Успели заедно”. В първата категория приз взеха – „Рила-Боровец” АД, които са запазили 235 от работниците си и са наели нови 40, „Язаки България“ ЕООД, оставили на работа 2 789 човека и назначили нови 130 и „Албена” АД, които са спасили работните места на 1 877 служители и са взели на работа още 355 безработни. Във втората категория министър Сачева награди „Металагро” АД, които са се доказали в приобщаването към заетост на трайно безработни.

Подобни статии

Още в катергорията