Свидна Динева: Много туроператори още чакат пари. Мерките не работят

„Много от туроператорите у нас все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през май. Мярката 60/40 за туризма изобщо не работи. Развитието на процеса по втора мярка не е много ясно. Ваучерната подкрепа, на която възлагахме надежди, също не проработи“

Това заяви пред Българската национална телевизия Свидна Динева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

По думите и одобрената от Европейската комисия българска схема за държавна помощ в размер на 51 милиона лева за туроператорите и агентите ще бъдат използвани, за да се върнат част от парите на клиентите за пътуванията, които не са успели да реализират. Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ и ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства.

“Програмата, през която се получават тези средства е “Иновация и конкурентноспособност”. Тя ще бъде в ход от месец януари. Това подпомагане ще успее да даде глътка въздух”, посочи Динева.

По думите й има голям процент клиенти, на които трябва да бъдат върнати пари заради нереализираните почивки. По груба сметка българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева. От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно, но голяма част от парите са в авиокомпаниите, които също са засегнати тежко от кризата.

Подобни статии

У нас има биткойни за $10 милиарда. Къде са?

Крипто борсата "Кракен" издаде годишния си доклад, в който пак се...

Още в катергорията

У нас има биткойни за $10 милиарда. Къде са?

Крипто борсата "Кракен" издаде годишния си доклад, в който...