Симеон Дянков от Вашингтон: Правителството тича след кризата

Трябва да се действа сега. Близките месеци са много важни, защото ни очаква една много тежка 2021 година, която ще е по-тежка от настоящата година.

Това заяви пред БТВ бившият финансов министър Симеон Дянков в коментар за това какво да очаква бизнеса ни след края на кризата.

„Очаква ни по-тежка година в сравнение с настоящата за съжаление, защото мерките са изчерпани – заяви от Вашингтон Симеон Дянков. – Реално, правителството тича след кризата, вместо да се помисли кои сектори са засегнати и какво трябва да се направи. Това тичане след кризата е проблема. Трябва повече да се слуша бизнеса. Правителството трябва да помисли в следващите месеци в кои сектори ще е най-тежко. Да се помисли какво трябва да се направи сега, за да се помогне на бизнеса за по-леко бъдеще. Тепърва ще се развива тежката ситуация по сектори. Навсякъде по света точно това се прави – мисли се предварително как да се стимулира бизнеса.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Смятам, че в БНБ правилно са преценили, че след около 2 години трябва да се вдигнат данъците, предполагам ДДС ще се вдигне. Върви се към вдигане на данъците до две години. Смятам, че трябва да се вдигне ДДС, защото така по-лесно се събират повече приходи в българския бюджет. Така е направен той, че да се събира повече ДДС.

Вдигането на пенсиите е правилна политика, но трябваше да се направят други промени в бюджета като цяло. Не просто да се харчи повече, а да се прехвърлят нещата.

Рискове има, защото се увеличават проблемите в бизнеса а с това и в банките. В момента ситуацията е такава, че в някои сектори бизнеса изнемогва, мерките тичат след кризата. Мисля обаче, че можем да избегнем и банкова криза след година-две”.

Симеон Дянков излезе и с екстравагантно предложение към властите за справяне с кризата.

„Правителството трябва да се облегне и на други експерти. Такива извън парламента и политическите сили – каза Дянков. – Да се види какво смятат и други хора. С хора, които са минали през такива неща и експерти и да дадат идеи какво може да се направи. Да видят и какво се прави в други държави. Експертно мнение да се потърси. Да се мисли какво ще е след кризата и да се вземат мерки не да се чака кризата да приключи.

Защо да не се направи една комисия с участието на Иван Костов, Пламен Орешарски, мен.  Имам предвид хора, които са участвали в управлението преди и са наясно как се правят нещата и това може да се направи. България има достатъчно експерти, които да си кажат мнението и съветите си. Има време да се действа, но трябва да се действа сега, а не както прави правителството в момента. Близките няколко месеца са много важни”.

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва...

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли, тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова...