Сърбия очаква от Брюксел ясни инструкции в процеса на присъединяване към ЕС

Интеграцията на Сърбия в ЕС остава стратегическа цел на ръководството на страната, но Белград очаква от Брюксел ясни инструкции в процеса на присъединяване, заяви днес сръбският външен министър Никола Селакович по време на видеоконферентен разговор с ръководителя на делегацията на ЕС в Сърбия и с посланиците на страните-членки на съюза, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ръководителят на сръбската дипломация е заявил, че пълноправното членство в ЕС остава един от ключовите външнополитически приоритети на правителството на Сърбия и процесът на интеграция в ЕС е стратегическа цел.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Селакович е посочил, че Сърбия е готова за ускоряване на динамиката на процеса на присъединяване, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на министерството. В съобщението е добавя, че затова Сърбия е приела нова методология и се надява в предстоящия период да получи по-ясни инструкции за това как тя ще се прилага в преговорния процес.

Сръбският външен министър е напомнил също, че от 2014 г. Сърбия е отворила 18 от 35 преговорни глави и предсрочно е затворила две от тях.

Що се отнася до преговорите между Белград и Прищина, Селакович е подчертал, че тема на тези преговори трябва да бъдат и въпроси, които се игнорират от косовските албанци, като например за създаването на Съюз на сръбските общини, предвидено в споразумението от Брюксел от 2013 г.

Подобни статии

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва в това...

Още в катергорията

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва...

ООН оповести нови данни за жертвите на конфликта в Сирия

Организацията твърди, че предишните числа са били "занижени" Най-малко 350...