350 български тира са блокирани на границата на Великобритания

Заради ограниченията за пътувания и затворените граници във Великобритания и в Европа близо 350 български шофьори са блокирани на границите в Обединеното кралство, съобщи БНТ.

50-80 са пряко на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги.

Неделчо Димитров пътува от Англия за Белгия и след това се прибира в България. В момента се намира на магистралата в посока Дувър, където тече процедура по освобождаването й. Вчера тя беше блокирана от над 2000 камиона.

„Скоро ще се приберем. Мисля, че отвориха пристанището, отвориха и евротунела. Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано“, разказа шофьорът.

Той допълни, че докато чакат, не са получили никаква информация от властите, дали са им само вода. Изрази надежда, че няма да има проблеми и ще може да се върне в България. Заради транспортния хаос се движи с 14 часа закъснение.

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи заяви, че е можело да се вземат по-адекватни мерки. „Вчера наблюдавахме опашката да нараства до 75 км, което е безумие, при положение, че спираме товарен трафик, като неведнъж сме чували, че рискът от пренасяне на заразата при международните шофьори е по-нисък, отколкото при другите граждани, които пътуват. Така че блокирайки Англия и европейската икономика за 48 часа, е нещо, което всички ще берем последствията оттук-нататък“, допълни той.

Според него в навечерието на Брекзит английското правителство е можело да направи коридор, за да може товарният трафик да не бъде засегнат. Той изрази мнение, че новият щам циркулира във Великобритания от септември, а затварянето на границите преди Коледа, в този момент е абсолютно безумие.

Междувременно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков посетиха ГКПП Калотина, за да обсъдят на място организацията за пропускане на товарните автомобили, които пристигат на територията на страната с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщи МВР.

Организацията е създадена във връзка с последната заповед на министъра на здравеопазването от 21 декември, според която на задължителна карантина от десет дни не подлежат водачите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности в страната при извършване на международен превоз на товари и стоки.

В работната среща на пункта участваха директорът на РДГП Драгоман комисар Светослав Костадинов, началникът на отдел „Гранични проверки“ в ГДГП комисар Румяна Борисов, началникът на ГКПП Калотина гл. инспектор Светослав Шарлаганджиев, добавят от вътрешното министерство.

Подобни статии

Гръцкият парламент гласува задължителна ваксинация за хората над 60 г., въведе и глоби за отказ

“Не ме интересува дали мярката ще ми струва допълнителни гласове на...

Още в катергорията