Байдън обвини Тръмп: Той започна тотално нападение срещу демократичните ни институции

Първа оставка в кабинета на Тръмп след вчерашните безредици

Един от най-мрачните дни в историята на Съединените щати. Така новоизбраният президент на страната Джо Байдън коментира тази вечер вчерашните демонстрации, при които недоволни от изборната му победа привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в сградата на американския Конгрес.

Байдън определи участниците в нахлуването като „терористи“ и обвини сегашния държавен глава Доналд Тръмп за действията им:

“Той започна тотално нападение срещу нашите демократични институции. И вчера видяхме кулминацията на тази атака“.

Джо Байдън изрази и мнението, че ако нахлулите са били част от антирасистките демонстрации миналата година, те са щели да получат много по-сериозен отпор от страна на властите:

“Ако това бяха протестиращи от движението „Живота на чернокожите има значение“, то те щяха да бъдат третирани много, много по-различно от тълпата бандити, която щурмува Капитолия“.

Съпругата на Макконъл – Илейн Чао, стана първият министър от администрацията на Тръмп, подал оставка заради снощните събития във Вашингтон.

„Атаката срещу Капитолия ме разстрои по начин, който не ми позволява да продължа“, обясни Чао, която отговаря за транспорта в правителството.

Агенция Ройтерс съобщи, че заместник началникът на администрацията на Белия дом Крис Лидъл е изпратил напътствия до всички политически назначения в правителствените агенции с указание да подадат оставки на 20 януари, за да стане по мирен път предаването на властта от Доналд Тръмп на Джо Байдън.

Източник: БНР

Подобни статии

Русия търси дигитален суверенитет

Русия обяви, че социалната платформа Фейсбук нарушава правата на гражданите, съобщи ТАСС. Платформата ограничи...

Още в катергорията

Русия търси дигитален суверенитет

Русия обяви, че социалната платформа Фейсбук нарушава правата на гражданите, съобщи...

Владимир Путин поздрави дамите

Руският държавен глава отправи поздрав към дамите за осми...

Румъния обмисля затягане на ограниченията

Румънското правителство обмисля затягане на ограниченията за движение през...