Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води

AFP

Президентът на САЩ съобщи още, че ще организира през април световна среща на високо равнище за климата

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води. Той освен това съобщи, че ще организира през април световна среща на високо равнище за климата, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Белия дом, цитирано от dir.bg.

По-късно днес президентът на САЩ ще подпише указ, уточняващ мерките в подробности.

Мораториумът, който Байдън обеща предизборно, няма да важи за вече отпуснати концесии за сондажи.

Американският президент се ангажира да запази 30 процента от федералните земи и води незасегнати от човешка дейност до 2030 г., за да бъде спряна загубата на биоразнообразие.ой също така ще нареди на ресорните федерални агенции да инвестират в районите, които са икономически зависими от изкопаемите горива, и да окажат помощ на хората, най-засегнати от климатичната криза.

Близо една четвърт от парниковите емисии на САЩ се падат на енергия, добита във федерални земи и води, показва правителствен доклад от 2018 г. В същото време, по данни на министерството на вътрешните работи, концесиите за петролни и газови сондажи, както и добивът на въглища, са донесли близо 11,7 милиарда долара приходи на федералното правителство през 2019 г., отбелязва АФП.

Байдън си е поставил за цел американската енергиен сектор да постигне т. нар. въглеродна неутралност през 2035 г., а цялата икономика на страната – до средата на века. Плановете на новия президент на САЩ му навлякоха критики от страна както от петролния и газовия сектор, според който мораториумът просто ще доведе до засилване на зависимостта от вноса заради нарастващото търсене на енергия, така и от природозащитници, които недоволстват, че екологичните цели на Байдън не са достатъчно амбициозни, отбелязва АФП.

Новата американска администрация освен това ще организира световна среща на високо равнище на 22 април – Международния ден на Земята.