Бившият шеф на ФБР сравни влиянието на Тръмп с аварията в Чернобил

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми сравни унищожителното въздействие на президента Доналд Тръмп върху Америка с ядрената авария в Чернобил през 1986 г., информира Times of Israel, предаде News.bg.

В интервю за „Гардиън“ Коми коментира, че САЩ винаги са имали „радиоактивна смесица“ от насилие, но е държана под контрол от стабилна постройка (закона) и пръти (културните очаквания). „Това, което Доналд Тръмп направи през последните пет години, бе атака по постройката отвън за отслабване на основите ѝ“, изтъкна Коми пред британския вестник.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Това извади контролните пръти, и това е рецепта за ядрена катастрофа, за изтичане на радиация. Това видяхме в Капитолия, нашия Чернобил, когато грозното радиоактивно насилие и расизмът в Америка експлодираха пред погледа на обществото“, подчерта Коми. Бившият директор на ФБР, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 г., се „отвратил“ на 6 януари „да гледа атака буквално и символично в сърцето на нашата демокрация“, но останал изключително изненадан и ядосан защо Капитолия не е била защитена.

Според него провалът е сравним с този по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Както преди 20 г. бе направено, той предлага да се сформира специална комисия, за да се установят пропуските и повече да не се повтаря. По думите му Републиканската партия трябва да бъде „унищожена или променена“. Той се надява скоро да настъпи раздялата между поддръжниците на Тръмп и тези хора, които искат да се опитат да изградят отговорна консервативна партия.