Биткойнът удари нов исторически рекорд – 30 195 долара

Най-популярната криптовалута е в центъра на интереса на институционалните инвеститори

Биткойнът поскъпна с 2,7 на сто до 30 195 долара в днешната следобедна търговия, обновявайки историческия си максимум. Това сочат данните на специализирания портал КойнДеск (CoinDesk), цитирани от ТАСС и Нова тв.

Миналата година бе изпълнена със сътресения за най-популярната криптовалута, която в началото на 2020 г се търгуваше за около 8000 долара, а след това при избухването на пандемията през пролетта поевтиня до близо 4000 долара. Постепенно курсът на биткойна започна да расте – тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткойна е скочила над два пъти.

Миналата година инвеститорите отново насочиха вниманието си към дигиталните валути, отчасти благодарение на усилията на платежна платформа, която се опитва да даде възможност на клиентите си да се разплащат с цифрови пари.

Освен това все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути, от който биткойнът държи близо 70-процентов дял.

Интересът към електронната валута се засили и заради пандемията и свързаното с нея рязко нарастване на държавните дългове.

Подобни статии

Таксиметровите компании актуализират цените си

Причината - от 2 май влиза в сила по-висока първоначална такса...

Още в катергорията

Таксиметровите компании актуализират цените си

Причината - от 2 май влиза в сила по-висока...

Китайските регулатори глобиха компанията Alibaba с $2,8 млрд.

Китайските власти наложиха глоба от 18,2 милиарда юана (2,78...