Борисов в Раковски за датата на изборите: В политиката инатът на никого не е дал добро (Видео)

Социалният министър Деница Сачева уточни, че благодарение на индустриалната зона в Раковски в последните 20 години са били осигурени 35 000 работни места

В политиката инатът на никого не е дал добро. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в храм „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма във връзка с датата на изборите, става ясно от видео в профила му във „Фейсбук“.

Борисов изрази загриженост, че на 4 април е най-строгият пост на евреите, а католиците имат Великден.

„Надяваме се, че ще отидете да гласувате“, каза Борисов. Във връзка с притесненията за съставянето на избирателните секции заради празника, Борисов отговори: Сега какво да направим? В политиката инатът на никого не е дал добро“.

Той коментира и средствата за вероизповеданията в страната. „Знаете, че и за православните свещеници, вие си получавате заплатите години наред вече, ходжите, Мюфтийството, католическата общност и на всички останали“, каза още Борисов.

Бойко Борисов отчете, че България е прекрасна страна. „От вчера в едно село Брезница ли се казваше видях такава архитектура на джамията, просто произведение на изкуството. От другата страна в Добринище православна църква, ама не можеш да си представиш каква красота. Днес сме тук в тази катедрала. Сега ще погледнем и католическата катеднрала в град Раковски“, каза още Борисов.

Министър-председателят изпрати и специални поздрави на митрополит Николай.

Мерките ни са либерални, защото имаме добро управление и можем да управляваме кризи, каза още премиерът.

„Либерални мерки, няма вечерен час. Още от гръцката криза през 2009 година – най-голямата финансова криза. После миграционната криза. В България – нула миграция. Сега пандемията – 27-ми сме по заразяемост в Европа и заводите работят. Милиард и 300 милиона близо сме дали от двете министерства: социалното и икономическото, за подкрепа на бизнеса. Само дотук е към 7 млн. лв. за тази зона“, допълни той

Заедно с министър-председателя в Раковски са министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, на социалната политика Деница Сачева и представители на местната власт.

На днешния Антоновден министър-председателят запали свещ за здраве в църквата. Той си спомни и за покойния проф. Божидар Димитров.

Именно той заедно с премиера Бойко Борисов са основните дарители на храма.
Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ бе осветена от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай през 2014 г. Инициатор на построяването му е настоящия кмет на селото Васил Черпелийски.

Предстои изографисването на храма, поясни свещеника на църквата.

В Раковски има католическа общност, която Борисов призова да гласува на 4 април, въпреки че тогава е католическият Великден. Напомни, че преди ден е бил в село Брезница и Добринище, където имало църкви и джамии и хората живеят заедно в мир.

Борисов заяви, че католическата общност у нас е една от най-съвестните и ще посети и католическата катедрала в града.

„Едно време не смеехме да ходим на църква и сега се радваме, че вие правите всичко за храмовете“, каза местна жителка.

Борисов каза, че помни това време и като дете той също потайно е ходил с майка си на Великден да пали свещички за здраве. 

Депутатът Младен Шишков от ГЕРБ, който също е част от католическата общност поясни, че проблемът е организацията на секциите.

„Какво направим?“, попита Борисов и добави: „В политиката инатът на никого не е помогнал“. Шишков пък на свой ред пък добави, че не било коректно да се определи 4 април за ден на вот.

След това Борисов посети и индустриалната зона край Раковски, където инвеститорите са англичани. На шега Борисов заяви,че и английският премиер Борис Джонсън му е казвал на времето,че като се пенсионира ще дойде да живее в България. Изтъкна, че мерките у нас били по-либерални, отколкото в UK.

Поясни, че имаме добро управление на кризата. И даде пример с икономическата криза от Гърция, след това мигрантската. И заводите работят, каза той и допълни, че над 1,4 млрд. лева са дали за бизнеса.

Сачева пък поясни че 24 компании от индустриалната зона са ползвали мерките за подкрепа за бизнеса за 7 млн. лева. Борисов пък изтъкна, че ще имат и пречиствателна станция.

От зоната обясниха, че ще правят и соларен парк.

Премиерът Бойко Борисов посети и ОУ „Христо Ботев“ в град Раковски.

Той попита учителите дали са почиствали увеличението на заплатите и получи положителен отговор.

 

Някои се надсмиват леко в момента, че България била последна по ваксинация, но ще запеят друга песен, каза още премиерът Бойко Борисов.

„Аз искам да им кажа да изчакат 2-3 дена и може би пак ще стане така, че както най-добре управляваме пандемията в момента, ще се окаже, че проф. Ангелов е бил най-прав като заделихме за всички ваксинирани и втората доза. Много държави се изкушиха и ваксинираха повече хора. Сега при нарушени доставки няколко хиляди човека могат да се окажат в България, че нямаше да имат втора доза, защото виждате какво става в света – бой за ваксини. И в един момент представете си тези хора с ваксините не си получават пак ваксините. Затова нека малко да ги оставим да се наговорят. Като видят какво става из Европейския съюз, друга песен ще запеят. Не, че ще се извинят, но нека сега да си говорят така- не ни пречат“, допълни той.

Министър-председателят коментира, че винаги приоритет за него е било образованието в цялата страна, независимо от партийната принадлежност на кмета.

„И вчера какви неща сме правили в общини на БСП, на ДПС. Сега за Гоце Делчев е заместникът на Корнелия кмета. Важното е, че там живеят хора. Там има деца и трябва да направим детските градини и училищата. Това ми е била политиката винаги. Показваме си и те, и ние – все е за хората, все е за добро. учителите: едни са от нас, други от БСП, трети от други, четвърти, пети. Когато си има заплата, и това трябва да продължи“, посочи той.

Борисов допълни, че пандемията е наложила харченето на много пари, като изчисленията към момента са, че за мерките 60/40, 80/20 и 75/0 са похарчени 1 милиард и 200 000-300 000 лв.

Премиерът изрази надежда положителните тенденции при новодиагностицираните с COVID-19 да се запазят, за да могат след 31 януари в клас да се върнат и учениците от 5 до 12 клас. Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов поясни, че темата за връщането към присъсътвено обучение ще бъде дискутирана утре с образователния министър Красимир Вълчев.