Борис Ячев: Съставът на Комисията по досиетата трябва да бъде обновен

ГЕРБ са оттеглили подписите си от предложението, внесено в Народното събрание за редуциране и подмяна на състава на Комисията по досиетата, която с години работи с изтекъл мандат. Подписът на НФСБ обаче остава. Ние държим съставът на тази комисия да бъде обновен.

Това заяви зам.-председателят на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев пред България он Ер, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Той припомни, че вторият мандат на Комисията е изтекъл преди 4 години, още през 2017 г., а след напускането на двама от членовете й – тя работи със 7, вместо с 9 души.

„В „Обединени патриоти“ и ГЕРБ преценихме, че съставът трябва да бъде обновен, тъй като мандатът е изтекъл. Трябва да бъде редуциран, тъй като обемът на работа вече не е толкова голям – една огромна част от хората, които участват в активната политика и по закон трябва да бъдат проверявани, вече са проверени. Това са общински съветници, кметове, председатели на общински съвети, представители на администрацията, които подлежат на проверка, народни представители. На второ място са родените много по-късно, които са твърде млади, за да са имали принадлежност към бившата ДС“, посочи Борис Ячев.