Венецианската комисия: Прокурор, разследващ главния, не е част от световната практика

Законотворците на ГЕРБ получиха още един шамар от европейските институции.

Венецианската комисия попари днес амбициите на управляващите да въведат нова фигура в българската правна система – прокурор, чието единствено правомощие е да разследва главния прокурор.

Управляващите мотивираха поправката с условия на така наречената Венецианска комисия (Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право). Проектът бе представен от депутатите от ПГ на ГЕРБ Десислава Атансова и Красимир Ципов.

Сега се оказа, че комисията не е поставила точно това условие.

Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент.

Информацията предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Според отлично осведомен източник представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“.
Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Припомняме, че ГЕРБ внесе промени в НПК и Закона за съдебната власт през декември, които въвеждат фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Те минаха на първо четене със сто гласа „за“ в последния работен ден преди ваканцията.

С поправките се въвежда фигурата на прокурор с правомощие да разследва главния прокурор. Обещанието пред европейския комисар по правосъдие и амбицията на вносителите е това да стане правен факт до края на мандата на 44-то Народно събрание през март.

Още при внасянето на промяната юристи я определиха като тежък юридически гаф, сравним в проекта за нова Конституция. Имаше и прогнози, че поправката за разследващ прокурор противоречи на основния закон.

Остро се противопоставиха при обсъжданията и от БСП.

Прокуратурата също изпрати отрицателно становище, в което се позова на решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

Въпреки това, ГЕРБ се заинатиха и обещаха да приемат законовата поправка до края на парламентарния мандат, която да влезе в сила през март.

Официална информация от правителството към този момент няма.

Подобни статии

Опашка за ваксини пред Столичната РЗИ: Личните лекари в София ще получат по 30 дози

Семейните лекари пренесоха ваксините до кабинетите си в хладилни чанти. Заедно...

Още в катергорията

Опашка за ваксини пред Столичната РЗИ: Личните лекари в София ще получат по 30 дози

Семейните лекари пренесоха ваксините до кабинетите си в хладилни...

Археологията е младежката страст на Корнелия Нинова

Казват, че археологията е страст за цял живот. Ако...

Борисов инспектира детското отделение на „Пирогов“ със здравния министър (ВИДЕО)

"Възстановете до 8 март, до следващата доставка, "зелените коридори"....