Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с посланика на Израел Йолам Елрон

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е имала работна среща с Йолам Елрон, посланик на Израел, съобщиха от министерството.

Сътрудничеството в областта на туризма между нашите две страни е от особено значение, като Израел традиционно е един от най-важните пазари за българския туризъм. Българските държавни институции полагат последователни усилия, за да осигурят най-добрите условия за израелските туристи и туроператори, популяризирайки България като целогодишна туристическа дестинация, заяви вицепремиерът.

Министърът е информирала още, че от януари до 20 декември 2020 година са отчетени над 50 хил. израелски туристи в местата за настаняване според данни от системата ЕСТИ. По думите й статистиката от граничните пунктове показва, че в периода януари-ноември 2020 г. спадът в броя на посещенията на гости от Израел у нас е 77 на сто, като през 2019 година те са достигнали над 244 хил.

Ще се радвам да обмислим възможността за провеждане на българо-израелски форум в областта на туризма през настоящата година, посочи министърът и уточни, че форумът ще предостави възможност за насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството и контактите на туристическия бизнес на двете страни с институционалната подкрепа на правителствата на България и Израел.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Сред ресорите ми е киберсигурността и в тази връзка бих искала да предложа да бъде проучена възможността за подписване на двустранно споразумение в областта на киберсигурността, заяви вицепремиерът, като коментира, че Израел има значителен опит, който може да бъде полезен и за България.

Виждам каква сериозна работа вършите за подпомагане на туризма и това е забележително, посочи дипломатът. Огромна благодарност за доверието към нас, че отворихте границите си за израелски туристи, България има много предимства за нас и не спира да ни удивлява, допълни посланикът. Той изрази надежда, че цифрите за броя на посещенията много бързо ще се увеличат, когато пътуванията са възможни. Израелските туристи чакат с нетърпение да се върнат тук, каза Елрон, като уточни, че сега върви процес по ваксинация и очакванията са до средата на годината да приключи кризата, причинена от коронавируса.

Вицепремиерът благодари на посланик Елрон за съдействието и подкрепата от израелска страна и е уверила, че в условията на продължаващата пандемия от коронавирус правителството и в частност Министерството на туризма полагат всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички граждани.

Подобни статии

Димитър Манолов: Бюджетът ще издържи до юли, трябва да имаме стабилно управление

“Искам да разбера докъде ще продължи популизмът и кога ще започне...

Още в катергорията

ЦИК отчете края на изборите и обяви окончателния списък с депутати

Вижте целия списък с депутати: ЦИК спази законовия срок и...

Израел: Южноафриканският вариант може да премине през защитата на „Пфайзер“

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата,...