ВСС единодушно отхвърли новата фигура на разследващ главния прокурор

Единодушно, без нито един глас „против“, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие изцяло отрицателно становище по проекта на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор. Това съобщава „Правен свят“.

Становището е подготвено от Правната комисия на кадровия орган и бе категорично – проектът реално не изпълнява препоръките на Съда в Страсбург и европейските органи.

Според Правната комисия предложението на управляващите дава противоречиви дефиниции относно статута на въпросния разследващ прокурор. Комисията пита и с какво реално ще се занимава той във времето, в което „обвинител №1“ не извършва престъпления.

Пленумът на ВСС се съгласи още, че няма никаква необходимост от създаването на такава нова фигура, тъй като постановеното от Конституционния съд на Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г. е достатъчно ясно и непротиворечиво.

Според кадровиците няма спор, че всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление.

Фигурата на разследващ главния прокурор е самоцелна – обобщи становището си ВСС.

Преди провеждането на гласуването, главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да участва в него, но посочи: „Това е поредният експеримент, който се прави със съдебната власт. Зад него не стои никаква юридическа логика, а единствено политическа“.

Припомняме, че и становището на самото държавно обвинение по проекта беше в подобна посока, че няма никаква необходимост от конституирането на такава фигура, поради това, че и сега законът дава възможност главният прокурор да бъде разследван, ако извърши престъпление, точно както всеки друг гражданин на България.

Проектът за промени в НПК вече мина на първо четене, само че в радикално различен вид от този, който ще бъде обсъден на второ четене. Както „Правен свят“ писа, във вторник двама депутати от ГЕРБ, сред които и председателят на Правната комисия Анна Александрова, реално пренаписаха предложенията си, като предвидиха не само Прокурорската колегия да може да номинира разследващия „обвинител №1“, а дадоха такава възможност и на съдиите от Съдийската колегия.

Ново е и това, че за избран ще се счита онзи кандидат, за когото са гласували поне 15 от общо 25 членове на ВСС. Мандатът на „прокурор, разследващ главния“ също е орязан от 7 години на 5 години. Новата фигура на разследващ главния прокурор ще работи по дела не само срещу него, но и срещу заместниците му, предлагат още от ГЕРБ.