Въвеждат covid–паспорти за пътувания

Европейската комисия работи по сертификат за ваксина, наречен Vaxproof, който може да помогне за възстановяване на трансграничните пътувания, но планът разделя държавите от ЕС.

Това твърдят запознати с преговорите пред агенция „Ройтерс“, предава Anteni.bg.

Въпросът се обсъжда от месеци, но компромис не е постигнат поради опасения относно скептицизма спрямо ваксините и неприкосновеността на личния живот. окомисията работи по система за взаимно признаване във всички 27 държави на сертификат, доказващ, че притежателят е ваксиниран срещу новия коронавирус и следователно не трябва да се подлага на тестове при пристигане в друга държава.

Комисията трябва да публикува следващата седмица ново съобщение с препоръки за засилване на координацията срещу пандемията, но не е ясно дали подробни предложения за Vaxproof ще бъдат включени в документа. Говорител на Комисията заяви на пресконференция в петък, че е важно да има общо съгласуван документ за ваксинациите, но настоява, че все още се водят дискусии за това как той може да бъде разработен.

Един от запознатите заяви, че сертификатът няма да изисква създаването на нова база данни с лична информация на ниво ЕС, въпреки че определено ниво на обмен на данни е неизбежно. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят въпроса и други проблеми на COVID-19 на видеоконференция в четвъртък.

Много държави подкрепят плана, главно тези с големи туристически сектори като Гърция и Малта, казаха официални представители на вътрешните дискусии. Но други са по-предпазливи. „Няма директно отхвърляне, но нашият парламент се страхува, че сертификатите може да се използват, за да се определи дали хората могат да пътуват“, каза нидерландски дипломат и добави, че такъв сертификат може на практика да направи ваксинациите задължителни.

Скептицизмът към ваксините е широко разпространен в Европа и задължителните ваксинации или каквито и да било мерки, които косвено могат да доведат до това, се разглеждат като тласък за разпространяване на тази настройка.

Дипломатът каза, че Холандия също има опасения относно рисковете за неприкосновеността на личния живот. Хърватия призова за внимателна дискусия по въпроса, преди да вземе решения.